Menopauza

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Psihijatrija

Povezanost oralnih kontraceptiva s pojavom depresije

Novija istraživanja pokazuju kako je korištenje oralnih kontraceptiva povezano s povišenim rizikom za razvoj depresije, posebice unutar prve 2 godine nakon njihovog uvođenja. Također, uporaba kontraceptiva u adolescenciji bilo je povezano s i rizikom za depresiju kasnije tijekom života. Neki istraživači smatraju kako ova istraživanja imaju određene propuste u metodologiji pa ga ne drže dovoljno […]

Ginekologija

Kolposkopija u menopauzi

Procjenjujući kolposkopske nalaze u menopauzi moramo imati u vidu dvije osobine vezane za to doba. Što se događa u menopauzi? Dolazi do prestanaka lučenja jajničkih hormona. Taj događaj ima veliki utjecaj na genitalni trakt žene. Epitel vrata maternice je atrofičan, osjetljiv i stanjen. Skvamokolumna granica (zona dodira dva epitela s vanjske i unutrašnje strane vrata […]

Ginekologija

Ako nemam menstruaciju više od 4 godine, mogu li ostati trudna?

Psihijatrija

Izazovi menopauze i psihičko zdravlje

Dobro je odmah na početku podsjetiti se da menopauza nije bolest. To je normalan i prirodan događaj koji se definira kao posljednja menstruacija, odnosno potvrđuje se nakon što žena propusti menstruaciju 12 uzastopnih mjeseci. Najčešće se javlja u periodu između 45 i 55 godina starosti, prosječno u 51. godini. Termin perimenopauza odnosi se na fazu […]

Ginekologija

Ukoliko sam u menopauzi i bez menstruacije već 4 godine – smijem li imati spolne odnose bez zaštite i straha da ne ostanem trudna?

Ginekologija

Minerali i tijelo žene

Minerali su esencijalni mikronutrijenti i za uredno funkcioniranje i zdravlje ženskog organizma potrebni su u malim količinama.

Ginekologija

Suhoća rodnice u menopauzi

Žena više od polovice života provede u menopauzi i zadatak medicine je, između ostaloga, osigurati najvišu moguću kvalitetu života ženi i u toj životnoj dobi.

Dermatologija

Kosa u menopauzi

Tijekom menopauze koja je normalno i očekivano razdoblje u životu svake žene nastaju mnogobrojne promjene na tijelu. Kosa se njeguje i pravilnom prehranom koja mora biti bogata vitaminima, mineralima i nezasićenim masnim kiselinama.

Psihijatrija

Menopauza i klimakterij – koja je razlika?

Termini menopauza i klimakterij smatraju se sinonimima. Ipak, radi se o dva različita procesa. Menopauza se karakterizira prestankom menstruacije, a klimakterij je dugotrajni proces uzrokovan involucijom jajnika i smatra se da može trajati 10 godina prije i 10 godina poslije zadnje menstruacije.

Ginekologija

Kontracepcija u perimenomapuzi

Iako je fertilna sposobnost žene u perimenopauzi niža, mogućnost trudnoće ipak postoji. Zbog životne dobi, načina i stila života, te možda nekih drugih bolesti od kojih žena boluje, a koje su i inače češće u određenoj životnoj dobi.

Ginekologija

Menopauza i anksioznost – molim Vaš savjet

Nutricionizam

Prehrana za žene u najboljim godinama

Životni vijek se produljuje, a broj zdravih aktivnih godina za mnoge je osobe u zlatnoj dobi sve veći. Taj trend rezultat je bolje zdravstvene skrbi, kvalitete života, higijene i općenito napretka civilizacije…

Ginekologija

Prolaziti kroz promjenu…

Prolaziti kroz promjenu, biti u promjeni, prolaziti kroz menopauzu – sinonimi su za vremenski period u životu žene od oko 45-te do oko 55-te godine života.

Ginekologija

Urogenitalne infekcije kod žene u menopauzi

Menopauza doslovce znači posljednja menstruacija (o tome se, dakle, zaključuje retrogradno, unazad, prateći period od godine dana bez krvarenja) i nastupa oko 50-te godine života.

Ginekologija

Jesam li u perimenopauzi?