Prolaziti kroz promjenu…

Prolaziti kroz promjenu, biti u promjeni, prolaziti kroz menopauzu – sinonimi su za vremenski period u životu žene od oko 45-te do oko 55-te godine života.

U stručnoj se literaturi taj period raščlanjuje na premenopauzu, menopauzu i postmenopauzu, međutim u svakodnevnom se govoru pod pojmom menopauza podrazumijeva cjelokupno razdoblje od tih 10-ak godina. To je normalan slijed u životu žene, tzv. treća životna dob, kada se dešavaju promjene kojima završava reprodukcijsko razdoblje. Neke od prvih promjena koje žena primjećuje su poremećaji menstruacijskog ciklusa koji su u pravilu produljeni (menstruacija se javlja jednom u 2 ili više mjeseci).

Iako su mogućnosti zatrudnjivanja sve manje (to su sve češće neovulacijski ciklusi), trudnoća je i dalje moguća. Stoga, ukoliko više ne želite trudnoću, svakako se savjetuje neki oblik kontracepcije. Idealna kontracepcija za ženu u premenopauzi bio bi intrauterini uložak, spirala ili oralna hormonska kontracepcija (OHK), pilule.
Ukoliko se žena odluči za OHK, u određenom razdoblju, ako želi i ako nema kontraindikacija, može nastaviti s hormonskim nadomjesnim liječenjem (HNL) – dakako, sve u dogovoru s ginekologom, nakon detaljne dijagnostičke obrade.
Ako pak nije zainteresirana za hormonsko nadomjesno liječenje, ili ima kontraindikacije za primjenu HNL-a, a postoji potreba (opća kondicija, ultrazvučni nalaz, laboratorijske pretrage), ciklus se može regulirati gestagenskim preparatima (didrogesteron, npr).

U žena u kojih je zadnja menstruacija doista i bila zadnja, a imaju neke od simptoma menopauze (valove vrućine, poremećaje sna, palpitacije, suhoću rodnice, bolne spolne odnose, poremećaje sa strane mokraćnog sustava i drugo) i ne žele preparate za hormonsko nadomjesno liječenje u menopauzi, na izbor im je široka paleta raznih ne-hormonskih preparata za žene u menopauzi. Neki su u slobodnoj prodaji – izdaju se u ljekarnama ili ovlaštenim prodavaonicama bez liječničkog recepta (biljni pripravci), drugi se podižu na liječnički recept. Koji će od biljnih preparata za žene u menopauzi žena odabrati, ovisi o mnogočemu. Npr. o njoj najneugodnijim i najizraženijim simptomima (preparati na bazi crvene djeteline i soje djeluju pozitivno na većinu menopauzalnih tegoba, preparati na bazi ginsenga na poremećaje sna, rastresenost i zaboravljivost i slično), o propagandi, o vizualnom identitetu preparata, o iskustvu poznanica, napokon i o cijeni.
Svakako se prije negoli se odluči za neki od ne-hormonskih preparata preporuča posjetiti izabranog ginekologa i obaviti odgovarajuće dijagnostičke pretrage.

Naime, neke od biljaka poznate su kao fitoestrogeni (crvena djetelina, soja), tj. imaju utjecaja na neke organe poput prirodnih estrogena, npr. na endometrij (unutarnji sloj maternice) ili dojku, pa mogu imati štetne posljedice ukoliko se uzimaju bez prethodne obrade (ako žena ima kontraindikacije za primjenu preparata za hormonsko nadomjesno liječenje, vjerojatno nije ni kandidatkinja za te vrste preparata).

Žene u menopauzi također su, možda i češće nego prije te dobi, podložne urogenitalnim infekcijama. Razloga za to je više – zbog manjka/nedostatka estrogena slabija je kakvoća krvnih žila, slabija opskrbljenost krvlju (kisikom) raznih tkiva i organa, slabiji je potporni sustav (kosti, ligamenti, mišići), što sve skupa čini organizam prijemčljivijim za razvoj upala i za njihovu dugotrajnost.  Za žene preporučamo u slučaju simptoma upala sa strane uroginekološkog sustava antibakterijski dezinficijens, a ukoliko se neugodni simptomi nastave, svakako je potrebno savjetovati se s ginekologom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika