Suhoća rodnice u menopauzi

Žena više od polovice života provede u menopauzi i zadatak medicine je, između ostaloga, osigurati najvišu moguću kvalitetu života ženi i u toj životnoj dobi.

Oko 50-te godine života, koju godinu prije ili poslije, počinje razdoblje u životu žene koje se stručno naziva peri- ili premenopauza. Biokemijski i endokrinološki to razdoblje karakteriziraju razne promjene, ponajprije u hormonskom statusu, a osnovna hormonska promjena je postepeni i sve veći manjak estrogena, što se odražava na sva tkiva i organe koji inače ovise o tom hormonu.

Ono što žena prvo primijeti je poremećaj menstruacijskog ciklusa do konačnog izostanka menstruacije – koliko vremena će ovaj period trajati individualno je, a može trajati i oko 2-3 godine. Nešto ranije, prije negoli se pojavi poremećaj menstruacijskog ciklusa, završava njena reprodukcijska sposobnost. To međutim ne znači kako slučajna trudnoća i u toj dobi nije moguća, pa ako ista nikako nije opcija, savjetuje se kontracepcija do potpunog prestanka menstruiranja. Optimalna kontracepcija za žene u ovoj životnoj dobi je intrauterini uložak, spirala, ako se isključe kontraindikacije.

Iza, odnosno i usporedo s ovim promjenama u vezi menstruacijskog ciklusa, javljaju se i druge promjene karakteristične za ovu životnu dob, koje su također vidljive, odnosno žena ih počinje osjećati. Neke od tih promjena su gubitak tonusa i promjena boje kože, prorjeđivanje kose, hiperpigmentacije po koži i drugo.

Ima i promjena koje žena ne primjećuje, ali se neminovno dešavaju, kao što su osteoporoza, veća sklonost pojavi moždanog i/ili srčanog udara, povećanje tjelesne mase i drugo. Žena djelomično može sama prevenirati, odnosno usporiti pojavu ovih promjena urednim i aktivnim životom od najranije dobi – često čujemo kako su zdrave životne navike u mladosti zalog za zdravo starenje.

U ovom osvrtu više ćemo se zadržati na suhoći rodnice u žena ove životne dobi, te kakve su terapijske mogućnosti.

Sluznica rodnice, odnosno njezina funkcija i integritet, također je ovisna o estrogenu, pa u dobi kada estrogena ima sve manje i sluznica rodnice počinje gubiti svoja svojstva. Zbog toga se žene u peri/premenopauzalnoj dobi počinju žaliti na bolne spolne odnose, na pojavu sukrvavih „ranica“ na ulazu u rodnicu, na sukrvicu iza spolnog odnosa, na češće urinarne infekcije i slično.

Kada se egzaktno isključi eventualna upala kao mogući uzrok ovim tegobama, treba se razmisliti o lokalnoj primjeni estrogena, u vidu kreme ili tableta za rodnicu. U razgovoru s nadležnim ginekologom procijenit će se ima li kontraindikacija za ovakav vid liječenja ili ne, te ako se eventualne kontraindikacije isključe, svakako se savjetuje lokalna primjena estrogenskog preparata. Ima različitih preporuka za način primjene bilo vaginalne estrogenske kreme, bilo estrogenskih vaginaleta, no prikladno je što se ne primjenjuju svakodnevno, a mogu se primjenjivati različito dugi period. Ubrzo po njihovoj primjeni, žena primjećuje poboljšanja i nemali broj njih više nema ranije spomenutih tegoba.

Žena više od polovice života provede u menopauzi i zadatak medicine je, između ostaloga, osigurati najvišu moguću kvalitetu života ženi i u toj životnoj dobi. Zato je jako važno da žena bude educirana i da zna što može očekivati u određenim razdobljima života, te da potraži pomoć.

Drugi korak je javiti se nadležnom ginekologu, s kojim će se dalje dogovarati o mogućnostima. A prvi korak je pažljivo praćenje ove kolumne i virtualno razgovaranje s nama.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika