Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja „oprostiti“, u nutritivnom smislu, uz visok udio šećera i dodatak konzervansa sulfita.

Što uzrokuje upalu u organizmu?

Upala u organizmu predstavlja ključni dio imuniteta i obrane od stranih tijela. Upala se dijeli na akutnu i kroničnu. Akutna upala predstavlja primjerice stanje kada se porežemo i kada tijelo proizvodi upalne stanice kako bi došlo do zacjeljivanja  rane. Kod stanja kronične upale tijelo nastavlja proizvoditi upalne stanice i kada neposredna opasnost za organizam ne postoji, primjerice kod autoimunih bolesti. Također, kroničnoj upali u organizmu doprinosi stres, prekomjerni unos alkohola, pretilost, dim cigareta i onečišćenje zraka. Upalni proces predstavlja glavni čimbenik rizika za razvoj brojnih kroničnih bolesti povezanih sa starenjem, uključujući kardiovaskularne bolesti, šećernu bolest, reumatoidni artritis i osteoporozu. Kronično upalno stanje, popraćeno starenjem može rezultirati oštećenjem tkiva, izazivanjem oksidativnog stresa te pridonijeti razvoju spomenutih kroničnih bolesti.

Nizak estrogen „krivac“ za upalu i slabe kosti kod žena

Istraživanja pokazuju da niske razine ženskog spolnog hormona estrogena tijekom menopauze povećavaju razinu cirkulirajućih upalnih stanica (citokina) povezanih s razvojem bolesti kod žena u postmenopauzi. Naime, estrogen je važan hormonski regulator proupalnih citokina (poput IL-1β, IL-6 i TNF-α), koji imaju ključnu ulogu u gubitku koštane mase u postmenopauzi. Estrogen inhibira proizvodnju proupalnih citokina unutar koštanog tkiva te pridonosi uravnoteženom procesu koštane pregradnje odnosno zdravlju kostiju. Međutim, nedostatak estrogena, karakterističan za razdoblje menopauze, remeti spomenutu ravnotežu, dovodeći do povećanog izlučivanja proupalnih citokina i ubrzanog gubitka koštane mase.

Istraživanje sa suhim šljivama

Epidemiološke studije podupiru ulogu unosa voća i povrća u sprječavanju gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi. Suhe šljive opsežno su proučavane kao funkcionalna hrana za poboljšanje zdravlja kostiju budući da obiluju nizom bioaktivnih spojeva, uključujući vitamine, minerale i fenolne spojeve. Studije provedene na životinjama ukazuju da suhe šljive i njihovi polifenolni spojevi poboljšavaju zdravlje kostiju putem protuupalnih i antioksidativnih mehanizama.

Novo istraživanje bavilo se proučavanjem utjecaja uzimanja suhih šljiva na zdravlje tijekom čak godine dana, a mjerili su se pokazatelji imunosnog, upalnog i oksidativnog  stresa kod žena u postmenopauzi. Studija je uključila 235 žena u postmenopauzi, dobi 55 do 75 godina, nasumično raspoređenih u tri skupine. Prva je skupina unosila 50 grama suhih šljiva/dan, druga skupina unosila je 100 grama suhih šljiva/ dan, a treća skupina je bila kontrolna skupina. Na početku te nakon 12 mjeseci intervencije, prikupljeni su uzorci krvi za mjerenje razine serumskog C-reaktivnog proteina (CRP-a), serumskog ukupnog antioksidativnog kapaciteta (TAC), 8-izoprostana u plazmi, proupalnih citokina te udjela i aktivacije cirkulirajućih monocita.

Uočeno je da konzumacija suhih šljiva nije promijenila koncentracije CRP-a, TAC, 8-izoprostana u plazmi i proupalnih citokina. Međutim, uočeno je značajno smanjenje udjela cirkulirajućih monocita u skupini koja je uzimala 100 grama suhih šljiva/dan u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Zaključak

Znanstvenici smatraju da su za protuupalno djelovanje suhih šljiva zaslužni bioaktivni spojevi  kojih u ovoj namirnici ima u izobilju, a sudeći prema dobivenim rezultatima ovog istraživanja, suhe šljive   u prehrani promiču zdravlje i smanjuju rizik od kroničnih bolesti, konkretno rizik od osteoporoze.

Literatura:

Janhavi J. Damani, Ester S. Oh, Mary Jane De Souza, Nicole CA. Strock, Nancy I. Williams, Cindy H. Nakatsu, Hang Lee, Connie Weaver, Connie J. Rogers, Prune Consumption Attenuates Proinflammatory Cytokine Secretion and Alters Monocyte Activation in Postmenopausal Women: Secondary Outcome Analysis of a 12-Mo Randomized Controlled Trial: The Prune Study, The Journal of Nutrition, 2023.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Trudnoća

Ukoliko sam u menopauzi i bez menstruacije već 4 godine – smijem li imati spolne odnose bez zaštite i straha da ne ostanem trudna?

Menopauza

Povezanost oralnih kontraceptiva s pojavom depresije

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Novija istraživanja pokazuju kako je korištenje oralnih kontraceptiva povezano s povišenim rizikom za razvoj depresije, posebice unutar prve 2 godine nakon njihovog uvođenja. Također, uporaba kontraceptiva u adolescenciji bilo je povezano s i rizikom za depresiju kasnije tijekom života. Neki istraživači smatraju kako ova istraživanja imaju određene propuste u metodologiji pa ga ne drže dovoljno […]

Kolposkopija

Kolposkopija u menopauzi

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Procjenjujući kolposkopske nalaze u menopauzi moramo imati u vidu dvije osobine vezane za to doba. Što se događa u menopauzi? Dolazi do prestanaka lučenja jajničkih hormona. Taj događaj ima veliki utjecaj na genitalni trakt žene. Epitel vrata maternice je atrofičan, osjetljiv i stanjen. Skvamokolumna granica (zona dodira dva epitela s vanjske i unutrašnje strane vrata […]

Zdravlje

Izazovi menopauze i psihičko zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dobro je odmah na početku podsjetiti se da menopauza nije bolest. To je normalan i prirodan događaj koji se definira kao posljednja menstruacija, odnosno potvrđuje se nakon što žena propusti menstruaciju 12 uzastopnih mjeseci. Najčešće se javlja u periodu između 45 i 55 godina starosti, prosječno u 51. godini. Termin perimenopauza odnosi se na fazu […]

Magnezij

Minerali i tijelo žene

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Minerali su esencijalni mikronutrijenti i za uredno funkcioniranje i zdravlje ženskog organizma potrebni su u malim količinama.

Psihijatar

Menopauza i anksioznost – molim Vaš savjet

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]