Menopauza i klimakterij – koja je razlika?

Termini menopauza i klimakterij smatraju se sinonimima. Ipak, radi se o dva različita procesa. Menopauza se karakterizira prestankom menstruacije, a klimakterij je dugotrajni proces uzrokovan involucijom jajnika i smatra se da može trajati 10 godina prije i 10 godina poslije zadnje menstruacije.

Termini menopauza i klimakterij smatraju se sinonimima. Ipak, radi se o dva različita procesa. Menopauza se karakterizira prestankom menstruacije, a klimakterij je dugotrajni proces uzrokovan involucijom jajnika i smatra se da može trajati 10 godina prije i 10 godina poslije zadnje menstruacije.

Menopauza je uvjetovana manjkom estrogena što dovodi do smanjenja vlažnosti vagine, te atrofije vagine, cervixa i uterusa, a što sve može dovesti i  do inkontinencije urina. Zbog nedostatka estrogena postoji povećan rizik za koronarnu trombozu i infarkt miokarda. Osteoporoza također je jedna od posljedica.
U klimakteriju dolazi do vazomotornih tegoba („valunzi“,preznojavanje, osjećaj hladnoće), seksualnih tegoba (gubitak spolne želje, dispareunija, izostanak adekvatne vaginalne lubrikacije), lokomotornih tegoba (napetost i bol u leđima, ramenima, zglobovima). Psihičke tegobe se najčešće manifestiraju naglim promjenama raspoloženja koje je bazično depresivno (potištenost, utučenost, zabrinutost, tuga, bespomoćnost, osjećaj manje vrijednosti). Ovo stanje može spontano proći ili ako se ne liječi može dovesti do depresije koja predstavlja patološko neraspoloženje koje se manifestira sniženjem volje i nagona, te depresivnim misaonim sadržajem.
Menopauza može biti okidač depresivnim epizodama različitog intenziteta i javlja se kod 15% žena.

Saznanje ženi da je u menopauzi budi strahove, a nerijetko dovodi do panike. Ona ga poistovjećuje sa starenjem i gubitkom ženskog identiteta. Gubitkom sposobnosti da da novi život, kao da joj je oduzeto pravo užitka, pravo da voli i da izrazi svoj libido.

Dakako, velike su tjelesne promjene u menopauzi. Žena iznad pedesete godine ne može više sakriti svoje bore, obline, opuštene mišiće. To je napad na njezin narcizam, samopouzdanje i samodopadljivost, osobito ako je to bilo jedino „oružje“ koje je imala i s čime je rješavala probleme. Sada toga više nema.
To mora shvatiti.  Mora prihvatiti kako svoj novi izgled, tako i svoje unutrašnje promjene. Ako u tome uspije postigla je puno jer će shvatiti da može koristiti i svoje druge vrijednosti koje je do sada zanemarivala: svoju inteligenciju, iskustvo, šarm.

Mora ići ususret promjeni, a ne boriti se protiv nje. Uspije li se osloboditi predrasuda, živjet će u skladu sa sobom. A to je ono što je i najbitnije. Unutrašnji mir donosi sreću i sklad na mnogim planovima.

Menopauza je prirodni proces koji se ne može izbjeći, ali se tegobe mogu uspješno ukloniti. Preporučuje se redovita tjelovježba, manje konzumiranje crne kave i alkohola, prestanak pušenja, odmjeren unos prehrambenih namirnica. Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) treba započeti čim tegobe započnu u trajanju 5 do najviše 10g. Ako žena ne želi uzimati hormone, preporučuje se uzimati preparate bisfosfonata, aleandronata ili raloksifena. Zbog psihičkih tegoba: pojačane anksioznosti preporučuje se uzimanje anksiolitika, a zbog depresivnih tegoba antidepresive i stabilizatore raspoloženja. Osim toga preporučuje se psihoterapija.

Danas se puno žena srednjih godina uspjelo suočiti s tegobama koje donosi klimakterij i uspješno ih riješiti. Neke su to učinile uz pomoć psihologa i psihijatara. Oslobodile su se predrasuda i društvenih normi. „Uzele“ su svoje pravo na ljubav i užitak koje su dugo čekale i usmjerile pozornost na svoje unutrašnje vrijednosti. Tako obogaćene pomažu sebi, a i drugima. Uživaju u onome što jesu. Uživaju biti ženom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika