Hiperpigmentacije

Pozdrav,

imam problem sa hiperpigmentacijom, od prije dvije godine pojavile su mi se fleke na licu, preciznije celu, imam 28 godina, iza sebe nemam trudnoca i ciklus mi je relativno redovan.

Inace sam alergicna na Sunce i kao dijete imala sam pjegice na licu, medjutim s godinam su se povukle. Inace imam izrazito svijetlu kozu, netipicnu za nase prostore, zanima me da li je u u pitanju melazma? I da li je do nje moglo doci eventualno zbog neke promjene hormona u tijelu iako imam normalne i redovite cikluse? Postoji li mogucnost da ona sama od sebe nestane s godinama? Samo da napomenem da koristim i kreme za izbjeljivanje i zastitu od Sunca od kako se pojavila hiperpigmentacija.

Hvala!

8.6.2016

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,

nisu sve hiperpigmentacije jednake i Vi svakako trebate otići na pregled kod dermatologa. Osim hormonskih promjena, također i kozmetika i sunce i različita upalna stanja na koži mogu uzrokovati nastajanje hiperpigmentacija. Ne preporučujem Vam da samoinicijativno koristite kreme za izbjeljivanje kože jer su vrlo različite po svom kemijskom sastavu i različito se primjenjuju.

Pozdrav.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika