Koje bi bile nuspojave injekcije kortikosteroida koje bi se dale prije odlaska na more/sunce na koje sam postala alergična zadnjih par godina?

Poštovani,

Molim Vas recite mi koje bi bile nuspojave injekcije kortikosteroida koje bi se dale prije odlaska na more/sunce na koje sam postala alergicna zadnjih par godina. Isla sam u solarij par puta prije odlaska na more koji mi je pomagao, ali mi je dermatologica rekla da nikako je idem jer je prestetan. Pa mi je predlozila prije mora injekcije kortikosteroida kao “manje zlo od solarija”. Astaksantin i sve moguće kreme mi nazalost nisu pomogle, uvijek dobijem osip koji traje po 2 tjedna. Imate li kakvu drugu preporuku i koliko su zaista te injekcije stetne ako bi se dale samo prije mora?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Lijep pozdrav

27.9.2023

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,
ne znam u kojoj dozi ste primili kortikosteroid i koji lijek jer nisu svi kortikosteroidi u injekcijama jednaki. Baš ne odobravam primjenu kortikosteroidnih injekcija unaprijed. Kao pripremu za sunce preporučila bih Vam radije da uzimate astaksantin kapsule mjesec dana prije planiranog izlaganja suncu te tijekom cijelog ljeta. Prilikom izlaganja suncu pomažu losioni koji imaju visoki zaštitni faktor, a namijenjeni su alergijama sklonoj koži.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika