Kronicna urtikarija

Postovani,imam problem s alergijama vec zadnjih cetri godine,svaki dan dobijem po tri ili vise puta jako izrazen osip na cijelom tijelu.Bio sam puno puta kod dermatologa i on mi je dijagnosticirao kronicnu urtikariju.Dali su mi da pijem letizen,nixar,Xyzal-levocetirizindiklorid i sad trenutno pijem Telfast-feksofenadinklorid.Nista mi od toga nije pomoglo a dermatologica gleda u registar lijekova tek toliko da mi nesto da pa da me ponovmo naruci.Ja vas molim jeli znate neke tablete koje bi mogle rijesiti ovaj moj problem.Kada kod radim neku fizicku aktivnost odmah pocrvenim i dobijem osip po cijelom tijelu.Imam i jako izrazene akne po licu,tako da je to u kombinaciji jako lose.Bio sam i na srebrenjaku na alergo testovima i saznao sam tamo da sam alergican ma sve moguce biljke.Molim vas odgovor cim prije.

29.5.2017

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovani,

vjerojatno ste do sada već bili na pregledu kod dermatologa- alergologa koji je utvrdio  koji oblik urtikarije imate. Da li je to konična urtikarija ili je to neki oblik fizikalne urtikarije( na napor).

Ne znam da li ste do sada prošlidetaljnu obradu vezanu uz kroničnu urtikariju jer se kod nje osim alergološkog testiranja radi i široka obrada poput detalnjog sistematkog pregleda.Kod urtikarije je važno da nemate neko upalno žarište u organizmu, da su hormoni u redu pogotovo štitnjača i dr. Također ne znam da li ste testirani na konzervanse ili ne.

Kod kronične urtikarije u nekih pacijenata pomaže lijek Atarax. Fizikalne urtikarije su posebna skupna urtikarija( na hladnoću, fizičke napore, znojenje i dr) i kod njih vrlo slabo pomažu tablete tipa antihistaminika  i preporuka je izbjegavati uzročne čimbenike kojiko je god moguće.  Preporučila bih pregled kod dermatologa sa svim do sada učinjenim nalazima i obradom kako bi se vidjelo o kojem obliku utrikare se radi i koja bi terapija bila  odgovarajuća.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika