Kronicna urtikarija i alergije

Postovani,svaki dan dobijem po tri ili vise puta jako izrazen osip po cijelom tijelu.Dobijem ga kada god obavljam neku fizicku aktivnost ili kada se iznerviram.Bio sam kod dermatologa puno puta i dijagnosticirao mi je kronicnu urtikariju i jako izrazen dermografizam.Od lijekova sam pio Letizen,Nixar,Xyzal-levocetirizindiklorid i trenutno pijem Telfast-feksofenadinklorid.Nista od navedenoga mi nije pomoglo.Molim vas odgovor brzo i ako znate recite tablete koje bi mogle rijesit ovaj moj problem

29.5.2017

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovani,

vjerojatno ste do sada već bili na pregledu kod dermatologa- alergologa koji je utvrdio  koji oblik urtikarije imate. Da li je to konična urtikarija ili je to neki oblik fizikalne urtikarije( na napor).

Ne znam da li ste do sada prošlidetaljnu obradu vezanu uz kroničnu urtikariju jer se kod nje osim alergološkog testiranja radi i široka obrada poput detalnjog sistematkog pregleda.Kod urtikarije je važno da nemate neko upalno žarište u organizmu, da su hormoni u redu pogotovo štitnjača i dr. Također ne znam da li ste testirani na konzervanse ili ne.

Kod kronične urtikarije u nekih pacijenata pomaže lijek Atarax. Fizikalne urtikarije su posebna skupna urtikarija( na hladnoću, fizičke napore, znojenje i dr) i kod njih vrlo slabo pomažu tablete tipa antihistaminika  i preporuka je izbjegavati uzročne čimbenike kojiko je god moguće.  Preporučila bih pregled kod dermatologa sa svim do sada učinjenim nalazima i obradom kako bi se vidjelo o kojem obliku utrikare se radi i koja bi terapija bila  odgovarajuća.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika