Mučim se sa svrbežom i plikovima na šakama i prstima, u zadnje vrijeme se počelo širiti i na laktove, stopala, potkoljenice i lice, ali sve u tragovima. Što koristiti da si olakšam?

Poštovani,

Već dvije godine se mučim sa svrbežom i plikovima na šakama i prstima, u zadnje vrijeme se počelo širiti i na laktove, stopala, potkoljenice i lice, ali sve u tragovima. Dijagnoza mi je alergijski kontaktni dermatitis. Išla sam na epikutano testiranje gdje je otkriveno da sam alergična na smjese mirisa I i II te kolofonij. Usto sam alergična na grah i čempres. Učinjena je i biopsija gdje se spominje spongiotički tip dermatitisa. Još uvijek isprobavam kreme za njegu tijela i lica, kozmetiku, omekšivače i slično što mi ne bi izazvalo reakciju, ali mi se svejedno vraća i ostaju mi ožiljci.

Zanima me koje su Vaše preporuke za navedeno ali da je cjenovno prihvatljivo ( može se kupiti u DM-u, Mulleru…) i trebam li izbjegavati apsolutno sve što piše da sadrži miris ( to mi je problem pogotovo zbog omekšivača, dezodoransa i sl. ) Kojim prirodnijim kremama tretirati mjesto gdje se pojavio dermatitis a da nisu kreme na recept ili tablete?
Sve što sam dosad isprobala mi nije dalo stopostotno olakšanje da se dermatitis neće vratiti i zanima me što još, po Vašem mišljenju, mogu promijeniti ili dodati.

Hvala unaprijed na odgovoru.

20.2.2023

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,
preporučila bih Vam da koristite samo dermokozmetičke proizvode bez mirisa koji se mogu kupiti u ljekarni, jer su ipak pročišćeni od nepotrebnih kemikalija, konzervansa i mirisa. Poneki su baš testirani na alergičnim, iritiranim i preosjetljivim kožama. Umjesto omekšivača pokušajte koristiti ocat ili već nešto slično, a kao proizvode za čišćenje u kućanstvu koristite samo prirodne proizvode bez mirisa od kojih neke možete napraviti i sami. Izbjegavajte aroma lampice, mirisne svijeće, mirise za dom, umjetne gazirane sokove, umjetnu hranu koja jako dobro miriše i sl.
Izbjegavajte parfeme i dezodoranse te koristite samo roll za alergičnu kožu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika