Proizvodi za ubrzano tamnjenje i samotamnjenje

Kako bi izbjegli štetni utjecaj sunca na kožu mnogobrojni  izbjegavaju sunčanje, no ako vole da koža djeluje preplanulo pokušavaju to sa proizvodima za samotamnjenje i ubrzano tamnjenje to postići.

Proizvodi za ubrzano tamnjenje nisu isto kao proizvodi za ubrzano tamnjenje. Razlikuju se po kemijskom sastavu i načinu djelovanja. Proizvodi za ubrzano tamnjenje najčešće sadrže beta karoten iz mrkve. Nanose se u obliku ulja, tkzv.pekmeza ili marmelade i spreja na kožu tijela. Vrlo su kvalitetni jer sadrže i ulja koja njeguju kožu pa ona uz brončani ten dobiva i zdrav izgled. Njihov učinak se ne dobiva odmah već je potrebno redovito nanošenje kroz nekoliko dana.

Vrlo rijetko poneki od njih  sadrže zaštitni faktor od sunca (poneki samo SPF 10) pa nemaju ulogu kao sredstva za zaštitu od sunca. Time se mogu dobiti sunčane opekotina ako su samo oni naneseni na kožu tijekom sunčanja. Potrebno ih je nanositi nakon što smo na kožu nanijeli proizvod sa SPF faktorom ili ih nanijeti na kožu kada više nema sunca i nakon zadnjeg kupanja. Proizvodi se ne preporučuju osobama čija je koža jako osjetljiva na sunce i djeci.

Proizvodi za samotamnjenje sve su popularniji u cijelom svijetu. Oni nisu neka novost jer su znanstvenici proizvod za samotamnjenje otkrili prije šezdeset godina kada je i napravljena prva krema za samotamnjenje. O čemu se radi? Derivat šećera koji se naziva dihidroaceton ima svojstvo bojanja površinskog sloja kože i time ne ulazi u dublje slojeve kože. Površinski sloj kože time dobiva smećkastu boju koja je izražajnija nekoliko sati nakon nanošenja. Kozmetički proizvodi za samotamnjenje danas se mogu kupiti na mnogobrojnim mjestima i u različitim oblicima kao što su pjene, mlijeko za tijelo, losioni, maglice za lice, maramice,sprejevi, kreme , koncentrati za lice i dr. Vrlo je važno prije nanošenja dobro pročitati uputu kako se proizvod nanosi, a ukratkim crtama to bi bilo ovako-proizvod mora biti novi nikako ne onaj stari od lani. Prije nanošenja potrebno je napraviti blagi piling kože (ne kombinirati s depilacijom ili sl), proizvod se nanosi na suhu kožu najbolje navečer prije spavanja i ne ispire s kože. Dobro ga je nanositi u rukavicama ili odmah nakon nanošenja dobro oprati ruke. Ne nanositi na pete ili tabane ili dlanove. Proizvod se na tijelo nanosi ukružnim pokretima i posljednje na laktove i koljena gdje je koža jako suha kako ne bi bilo najtamnije mjesto.Kako će koža nakon nanošenja izgledati vidjet će se idući dan i tek nakon nekoliko sati, zato ne treba s proizvodom pretjerivati. Radi lakše i ujednačene aplikacije proizvoda postoje rukavice na koje se proizvod nanese te potom na kožu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika