Upala

Pedijatrija

IgA vaskulitis (Henoch–Schönleinova purpura)

IgA vaskulitis je najčešći vaskulitis dječje dobi, a karakteriziran je naglim razvojem tipičnog osipa na nogama. Uz osip se može javiti bolnost i otok zglobova, bolovi u trbuhu i pojava krvi u urinu. Prognoza bolesti je dobra i većina bolesnika se spontano oporavi u roku nekoliko tjedana. Kod neke djece bolest može poprimiti kronični tijek […]

Ginekologija

Normalan vaginalni iscjedak – 2. dio

Upala rodnice (vaginitis, colpitis) Ako je vaginalni iscjedak obilan, u grudicama, žut, pjenušav i neugodnog mirisa, tada je sigurno riječ o upali rodnice. U prethodnom tekstu naglasila sam da pH rodnice između 3,8 i 4,2 osigurava kiselu sredinu i normalne uvjete suživota mnogih mikroorganizama i protozoa te omogućuje da se ne nametne niti jedan mikroorganizam. […]

Ginekologija

Bolovi u području jajnika – što bi to moglo biti?

Pedijatrija

Kako prepoznati apendicitis – upalu crvuljka kod djece?

Apendicitis se u narodu često naziva upalom slijepog crijeva, iako zapravo upalom nije zahvaćeno cijelo slijepo crijevo, već samo crvuljak – mali crvoliki izdanak koji polazi iz slijepog crijeva. Bol u trbuhu je najčešći simptom apendicitisa, ali se kod djece ovo stanje često prezentira netipičnim kliničkim slikama zbog čega je postavljanje dijagnoze odgođeno i značajno […]

Ginekologija

Iza antibiotika, opet antibiotik

Ako vam je dijagnosticirana genitalna upala, prepisan vam je antibiotik, no vi i iza provedene terapije imate smetnje, možda manje izražene, ali postoje. O čemu se radi?

Obiteljska medicina

Upala limfnih čvorova – molim stručan savjet

Pedijatrija

Upala uha kod djece

Kod djece se uhobolja (otalgija) u pravilu javlja zbog upale srednjeg uha ili upale zvukovoda, ali su mogući i drugi uzroci (podtlak u srednjem uhu koji nastane zbog neprohodnosti nosa ili strano tijelo u zvukovodu).

Epidemiologija

Upala mjehura i mokraćnih kanala

Posljednjih godina prvo u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim i u ostalom dijelu svijeta u širokoj su upotrebi pripravci brusnice prvenstveno u sprječavanju recidiva urinarnih infekcija…

Obiteljska medicina

Možete li pogledati nalaze KKS?

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog kolona i kronična idiopatska konstipacija

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) i kronična idiopatska konstipacija dva su najčešća funkcionalna gastroenterološka poremećaja. Smatra se da oko 5 do 15% ukupnog stanovništva zadovoljava.

Psihijatrija

Skupina upalnih bolesti štitnjače

Štitna žlijezda (štitnjača, lat. glandula thyreoidea), endokrina žlijezda, nalazi se na prednjoj strani vrata, ispod grkljana. Leptirastog je oblika, sliči na slovo H sa stanjenim.

Kardiologija

Perikarditis

Perikarditis je naziv za akutnu upalu osrčja tj. perikarda. Brojni su mogući uzroci akutnog perikarditisa. Uzroci perikarditisa mogu biti infekcijski i neinfekcijski. U infekcijske uzroke spadaju virusi, bakterije i gljivice.

Kardiologija

Miokarditis

Miokarditis je naziv za upalu srčanoga mišića. Bolest je karakterizirana nakupljanjem upalnih stanica u međustaničnom prostoru i degeneracijom i ili nekrozom mišićnih stanica srca.

Ginekologija

Vaginalete i upala – molim Vaš savjet