Upala uha kod djece

Kod djece se uhobolja (otalgija) u pravilu javlja zbog upale srednjeg uha ili upale zvukovoda, ali su mogući i drugi uzroci (podtlak u srednjem uhu koji nastane zbog neprohodnosti nosa ili strano tijelo u zvukovodu).

Kod djece se uhobolja (otalgija) u pravilu javlja zbog upale srednjeg uha ili upale zvukovoda, ali su mogući i drugi uzroci (podtlak u srednjem uhu koji nastane zbog neprohodnosti nosa ili strano tijelo u zvukovodu). Do polaska u školu više od 70% djece preboli bar jednu upalu srednjeg uha, a često i više upala godišnje.

Kako nastane upala srednjeg uha?

Upali srednjeg uha uvijek prethodi virusna infekcija gornjih dišnih puteva koja zbog otoka sluznice i obilnog sekreta u nosu onemogući normalnu funkciju Eustahijeve cijevi koja povezuje srednje uho i stražnji dio nosa. Zbog njene neprohodnosti dolazi do resorpcije zraka u srednjem uhu i pojačane sekrecije sluznice srednjeg uha, te se ono ispuni tekućinom koja se može inficirati i tako se razviti u pravu bakterijsku upalu srednjeg uha.

Koji su uzročnici upale uha?

Upale uha mogu biti uzrokovane virusima koji uobičajeno izazivaju simptome prehlade ili bakterijama koje se nađu u nosu kod većine male djece, osobito one koja pohađaju kolektiv (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis).

Kako prepoznati upalu uha?

Najčešće se upala uha otkrije kada dijete javi uhobolju ili kada roditelj posumnja da dojenče boli uho (dijete se grabi za uši, nervozno je, plačljivo, slabo spava). Osim toga djeca često imaju povišenu tjelesnu temperaturu i slabijeg su apetita, a uvijek su prisutni simptomi prehlade i slabija prohodnost nosa. Ponekad se uoči otoreja, tj. istjecanje inficirane tekućine iz zvukovoda. Dijagnoza upale srednjeg uha kod djeteta postavlja se na temelju podataka koje daje roditelj, te otoskopskog pregleda bubnjića.

Kako liječiti upalu uha?

Kod djece mlađe od 2 godine koja imaju visoku temperaturu i jaku bol uz izražen nalaz upale uha, potrebno je liječenje antibiotikom. Kod blaže kliničke slike ili kod djece starije od 2 godine može se prema procjeni pedijatra započeti simptomatsko liječenje uz obaveznu kontrolu unutar 2 dana kada treba procijeniti ponovo stanje djeteta i ev. uključiti antibiotik.

Simptomatsko liječenje podrazumijeva suzbijanje boli lijekovima (paracetamol, ibuprofen), uz obaveznu toaletu nosa i održavanje prohodnosti Eustahijeve cijevi (ispiranje nosa fiziološkom ili hipertoničnom otopinom soli, uz ispuhivanje nosa ili kod manje djece primjenu pumpica s negativnim tlakom)

Koje su moguće komplikacije upale uha?

Ponekad tijekom upale uha dođe do perforacije bubnjića, tj. do spontanog stvaranja rupice na bubnjiću, što se prepozna po pojavi zamućene tekućine u zvukovodu. Otvor na bubnjiću spontano zacijeli u idućih nekoliko dana. Rijetka komplikacija su mastoiditis (upala koštanih struktura iza uha) i meningitis (upala moždanih ovojnica).

Mogu li se upale uha spriječiti?

Najučinkovitije metode prevencije upale uha su dosljedno provođenje toalete nosa tijekom prehlade i imunizacija djece protiv Pneumokoka te sezonski protiv gripe.

I na kraju, što roditelj može napraviti kada dijete zaboli uho? Ako je dijete dobrog općeg stanja i nema povišenu tempereturu, nema potrebe usred noći hitati u dežurnu ambulantu. Djetetu treba olakšati tegobe, dati mu lijek protiv bolova u odgovarajućoj dozi, napraviti toaletu nosa i ujutro posjetiti pedijatra koji će procijeniti radi li se o upali uha i propisati odgovarajuću terapiju.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Pedijatrija

Celijakija kod djece

Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Pedijatrija

Infekcije adenovirusima u dječjoj dobi

Adenovirusi kod ljudi uzrokuju različite kliničke slike u kojima je uglavnom zahvaćen respiratorni sustav, oči, te gastrointestinalni sustav. Većina infekcija ovim virusima je blagog tijeka, ali su ponekad mogući i teži oblici bolesti koji zahvaćaju živčani sustav, srce i druge organe, a najugroženija su novorođenčad i djeca s oslabljenim imunološkim sustavom. Zašto djeca obolijevaju od […]

Pedijatrija

Upala pluća kod djece

Sumnja na upalu pluća kod djece postavlja se na temelju kliničke slike vrućice, otežanog i ubrzanog disanja, te kašlja. Obzirom da je klinički i laboratorijski teško diferencirati virusnu od bakterijske upale pluća, većina djece liječi se antibiotikom, uz simptomatske mjere. Upala pluća – podjela Upala pluća (lat. pneumonia) je akutna infekcija tkiva pluća uzrokovana virusima […]

Pedijatrija

Sumnja na vodene kozice kod djeteta – kako biti siguran?

Pedijatrija

Bolan zglob u pedijatrijskoj ambulanti – i djeca mogu imati artritis

Bol u zglobu čest je problem zbog kojega roditelji dovode dijete u primarnu pedijatrijsku ambulantu. Ove su tegobe najčešće uzrokovane benignim stanjima i prolaze spontano, ali ponekad se može raditi i o ozbiljnim bolestima koje mogu imati dugoročne posljedice po funkciju zahvaćenog zgloba, a mogu biti i životno ugrožavajuće ako se ne dijagnosticiraju i ne […]

Pedijatrija

Hripavac – koliko je opasan i kako se zaštititi?

Proteklih tjedana i mjeseci u našoj zemlji svjedočimo pojavi većeg broja oboljelih od hripavca. Oboljela djeca su uglavnom grupirana u sredinama s niskim stopama procijepljenosti. Hripavac je iznimno opasan za novorođenčad i malu dojenčad koja mogu razviti ozbiljne i životno ugrožavajuće komplikacije ove bolesti. Što je hripavac? Hripavac (kukurikavac, magareći kašalj) je vrlo zarazna bolest […]

Pedijatrija

Probiotici, vitamin K i vitamin D za novorođenče i malo dojenče?

Pedijatrija

Treba li djecu cijepiti protiv vodenih kozica?

Vodene kozice su vrlo zarazna virusna bolest karakterizirana pojavom tipičnog osipa. Kod većine djece bolest prolazi uz blagu vrućicu i dosta nervoze zbog svrbeža, ali bez značajno narušenog općeg stanja. Ipak, dio oboljelih će razviti komplikacije, a najveći je oprez potreban kad se bolest javi u ranoj novorođenčkoj dobi, kod adolescenata i odraslih, trudnica, te […]