Normalan vaginalni iscjedak – 2. dio

Upala rodnice (vaginitis, colpitis)

Ako je vaginalni iscjedak obilan, u grudicama, žut, pjenušav i neugodnog mirisa, tada je sigurno riječ o upali rodnice. U prethodnom tekstu naglasila sam da pH rodnice između 3,8 i 4,2 osigurava kiselu sredinu i normalne uvjete suživota mnogih mikroorganizama i protozoa te omogućuje da se ne nametne niti jedan mikroorganizam.

Patološki iscjedak je obično je prilijepljen na stijenke rodnice. Povišeni ili lužnati pH iznad 5 suspektan je na upalu trihomonasom ili bakterijsku vaginozu. U određenim fazama života žene npr. u menopauzi nema estrogenih hormona u dovoljnim količinama, što znači da nema glikogena koji se metabolizira u mliječnu kiselinu. Nedostatak mliječne kiseline je uzrok povišenih pH vrijednosti vaginalnog iscjetka. To se događa kada je rodnica tanka i atrofična. Osim u menopauzi takvi procesi se događaju u dječie doba i u postmenopauzi. Takve su upale tvrdokorne i teško se liječe.

Povišenu vrijednost pH uzrokuje i obilna cervikalna sluz. Tu sluz proizvode žlijezde iz cervikalnog kanala i ona je lužnata. PH remeti također tekućina iz maternice i jajovoda, pojačana lubrikancija kod spolnog uzbuđenja i ejakulat. Ti sekreti mogu privremeno mijenjati i neutralizirati kiselost rodnice. Sperma (ejakulat) je lužnata pH između 7,2-8,2. Lužnati (alkalni) pH osim ejakulata može uzrokovati i menstrualna krv koja je također lužnata, sintetsko rublje- usko pripijeno, loša higijena i često ispiranje rodnice.

Upale rodnice mogu nastati i uslijed stranih tijela, na primjer zaboravljenih tampona. Vagitis koji nije zarazne prirode je rijedak. Takav kolpitis (vaginitis) se može javiti kod reakcije na spermicide, vaginalne lubrikante, kreme, gumene prezervative, kontaceptivne prstenove i dijafragme. Osim pH analize i inspekcije u dijagnosticiranju kolpitisa služimo se i Schroderovom klasifikacijom stupnjeva čistoće vaginalnog iscjetka. Uzme se špatulom vaginalni razmaz, nanese se na predmetno stakalce i oboji se 0,5% otopinom briljant krezila te gleda pod mikroskopom. Razlikujemo 3 stupnja čistoće.

I stupanj: u razmazu se nalaze štapičasti laktobacili (Doderleinovi bacili), epitelne stanice rodnice te po koji leukocit i bakterija.

II stupanj: poneki laktobacil, malo normalnih vaginalnih stanica, dosta bakterija i dosta leukocita.

III stupanj: u razmazu prevladavaju leukociti i bakterije, nema štapičastih bacila i stanica rodnice. Ako vidimo upalu moramo naglasiti nalaz uzročnika npr. trihomonasa, kandide ili gardnerele. Tri su velike skupine vaginitisa: bakterijske vaginoze (50% učestalosti), trichominiasis (25%učestalosti) i candidiasis (25% učestalosti). Postoje i testovi kao vlažni razmaz sa fiziološkom otopinom koji se mikroskopski pregledava odmah po uzimanju kako bi se otkrio trihomonas koji je pokretan u nekoliko minuta nakon priprave razmaza. Poslije postane nepokretan pa je teško uočljiv.

Zatim imamo vlažni razmaz sa KOH (test daškom). On razara većinu staničnog materijala i osjeća se miris ribe, osjeti se zbog amnina koji je specifičan za bakterijske vaginoze i trihomonas.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika