Nokti mi se lome i listaju, što da radim?

Poštovani,
Uvijek sam imala jako čvrste i zdrave nokte. Sada unazad 1,5 godinu imam jako problema sa noktima, lome mi se, listaju, jednostavno ne mogu imati nego jako kratke sve kao da grizem nokte, što nikad nisam činila. Uzimala sam kolagen, cink, riblje ulje i sve što mi je tko rekao međutim nije ništa bolje. Ne znam kome da se obratim. Bila sam u salonu za manikuru i pitala što da radim nisu mi znali ništa reći. To se dešava sa noktima na ruci, nokti na nozi su u redu isto kao i prije.
Lijepo vas molim za neki savjet.
Uzimam samo lijek za tlak i ništa više.
Radim za računalom, nisam u vodi, ništa se nije promijenilo u odnosu na prije kada su nokti bili lijepi i zdravi . Imam 60 godina.
Lijepi pozdrav

25.5.2021

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,

kvaliteta i čvrstoća noktiju može se mijenjati tijekom života. Ponekad i stil života može djelovati na nokte kao što je često lakiranje noktiju, rad sa kemikalijama ,često  močenje ruku,mikrotraume noktiju i sl.

Ako ništa takovo kod Vas  ne može biti uzrok problemu s noktima preporučila bih Vam svakako da napravite određene laboratorijske nalaze iz krvi  ( željezo, feritin, hormon štitnjače, vitamin D). Prema tim nalazima se može utvrditi da li su promjene na noktima uzrokovane nekim sistemskim stanjima kao što  je anemija, bolesti štitnjače  ili ne.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika