Pored usta mi se pojavilo crvenilo s malim bijelim mjehurićima i krenulo se širiti. Čime bi trebala prati lice kada je u takvom stanju?

Poštovani,
u travnju ove godine mi se pored usta pojavilo crvenilo s malim bijelim mjehurićima i krenulo se širiti. Doktorica je rekla kako je to perioralni dermatitis i prepisala mast Maxitrol koja je pomogala. Nakon odlaska na more, stanje se pogoršalo, crvenilo se proširilo na obje strane lica oko usta i na bradi. Otišla sam kod dermatologinje koja je rekla kako je to seboroični dermatitis i prepisala mi kremu Afloderm te da ju mažem samo 5 dana i nakon toga uzmem pauzu od par tjedana. Korištenjem Afloderm kreme se crvenilo i prištići skroz smanjili, čak i nestali. Međutim, tri dana nakon prestanka mazanja Aflodermom se osip pogoršao, čak i više nego prije. Imate li kakav savjet čime bih trebala prati lice kada je u takvom stanju, koje hidratantne kreme koristiti i koji SPF? Koža mi je inače masna.
Lp

24.8.2023

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,
moram Vam napomenuti da nisam pobornik primjene kortikstooridnih krema na lice. Ako se kod Vas radi o rozacei onda je to kožna bolest koja je često pogoršana tijekom ljeta, a ako je seboroični dermatitis onda se on tijekom ljeta  obično povlači. Kortikosteroidne kreme nisu lijek za liječenje seboroičnog dermatitisa. Stoga ako Vaš dermatitis nije u cijelosti prošao javite se dermatologu kako bise postavila točna dijagnoza. Do tada bih vam preporučila fluid sa zaštitnim faktorom pedeset koji možete kupiti u ljekarni. Lice umivajte s blagim gelom za umivanje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika