Melasma – cjelogodišnji pristup

Melazma je dermatološki poremećaj, odnosno stanje kože koji se karakterizira pojavom tamnih mrlja na koži, posebno na licu. Te mrlje obično su smeđe ili sive boje i javljaju se uglavnom na čelu, obrazima, nosu i gornjoj usni. Često se pojavljuju simetrično.

Najčešće se javlja kod žena, posebno tijekom trudnoće ili tijekom hormonalnih promjena, kao što su uzimanje oralnih kontraceptiva.

Vjerojatno i nasljedni čimbenici imaju određenu ulogu pa se u pojedinim obiteljima viđa češće. Iako je rijetka u muškaraca, također u malom postotku opaža se i u njih.


Melazma se najčešće pojavljuje na područjima koja su izložena suncu, posebno na licu. Tipično zahvaća:

  • Čelo: Melazma može pokriti cijelo čelo ili se pojaviti kao pojedinačne mrlje.
  • Obrazi: Tamne mrlje mogu se pojaviti na obrazima, obično simetrično na oba obraza.
  • Gornja usna: Područje oko gornje usne također je često zahvaćeno melazmom.
  • Nos: Mrlje mogu zahvatiti nos i okolno područje.


Melasma se obično dijeli na nekoliko vrsta ovisno o različitim faktorima, kao što su uzroci ili područja zahvaćanja:

  • Epidermalna melazma: Ovo je najčešći tip melazme. Pigmentacija se događa u gornjem sloju kože, epidermisu. Obično se manifestira kao smeđe mrlje.
  • Dermalna melazma: Ovaj tip melazme događa se u dubljim slojevima kože, dermisu. Mrlje su obično plavkaste ili sivkaste boje.
  • Mješovita melazma: Ovaj tip kombinira oba prethodna tipa, epidermalnu i dermalnu pigmentaciju.
  • Trudnička melazma: Pojavljuje se tijekom trudnoće zbog hormonalnih promjena. Često se naziva “trudnička maska” i obično se javlja na licu.
  • Melazma izazvana suncem: Pojava melazme može biti potaknuta izlaganjem suncu. Ovaj tip može biti posebno težak zbog čestog izlaganja suncu na licu.
  • Hormonalna melasma: Hormonalne promjene, poput uzimanja oralnih kontraceptiva ili hormonske terapije, mogu izazvati melasmu.

Prema zastupljenosti pigmenta u određenom sloju kože dijeli se u površinsku gdje je povećano nakupljanje melanina u najgornjem sloju kože ili epidermisu, miješani oblik kada je to i u epidermisu i dermisu te dermalna melazma kada je pigment u dubokom sloju kože. Ovo je bitno jer to određuje način na koji će se melazma liječiti i uspješnost samog liječenja.

Prilikom pregleda uvijek je potreban detaljan razgovor s pacijentom kako bi se utvrdilo kada je melazma nastala i što bi moglo biti u pozadini njezinog nastajanja. Tijekom pregleda koža se pregleda s posebnom lampom koja se naziva Woodova lampa koja može otkriti na kojoj dubini se nalazi pigment. Prema tome se određuje način liječenja.

U liječenju melazme kombiniraju se preparati za izbjeljivanje kože, kemijski pilinzi i laserski postupci. Najdjelotvorniji preparati za izbjeljivanje su hidrokinon, tretionin, azelaična kiselina, kojična kiselina, vitamin C, arbutin. Hidrokinon je jedan od najduže primjenjivih preparata jer sprečava sintezu melanina, ali radi određenih nuspojava ne primjenjuje se u Europi, dok je u Americi i dalje odobrena njegova primjena. Arbutin jedan od ključnih sastojaka u proizvodima za posvjetljivanje kože u Aziji, hidrokinon u Americi, kojična kiselina u Japanu, glikolna kiselina, retinoična kiselina i vitamin C u Europi.

Od biljnih preparata u svrhu izbjeljivanja se koristi arbutin koji je ekstrakt biljke medvjetke (lat. Arctostaphylos uva-ursi) – višegodišnje zimzelena biljke iz porodice vrijesova. Arbutin je dobra zamjena za hidrokinon jer posvjetljuje kožu bez nuspojava.

U dermokozmetici postoje preparati za liječenje melazme i hiperpigmentacija koji imaju svoje patentirane sastojke koji djeluju u tretiranju kože s ovim pojavama. Pristup u tretiranju melazme je bitan kroz cijelu godinu pa je osim liječenja vrlo je bitno i ponašanje na suncu i dnevnoj svjetlosti kako bi se izbjeglo njihovo djelovanje na kožu. Liječenje i tretiranje kože lica s melazmom traje cijelu godinu i ne bi se smjelo to zanemariti niti jedan dan u godini.

Vrlo je bitna fotozaštita sa visokim zaštitnim faktorima kroz cijelu godinu, a od fotozaštitnih sredstava preporučuju se oni koji sadrže mineralne zaštitne faktore kao što je cink oksid ili titan oksid. Oni se nanose svakodnevno bez obzira koje je godišnje doba. Uz to nošenje šešira širokog oboda, šilterica kao oblik mehaničke zaštite bitni su, pa se osim nošenja na plaži preporučuje nosititi ih i u svakodnevnom životu. Potrebno je, obratiti pažnju da li je koža u autu jako izložena direktnom djelovanju sunca kao i na radnom mjestu.

Kako bi se postigli što bolji rezultati u liječenju melazme bitan je cjelogodišnji pristup koji obuhvaća stogu fotozaštitu kroz cijelu godinu kao i oblik liječenja koji će odrediti dermatolog.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Akne

Važnost primjene retinoida u liječenju akne

Jedna od najčešćih kožnih bolesti su akne i vrlo čest razlog dolaska dermatologu na pregled. Prve promjene u obliku akne mogu nastati u pubertetu, ali i u odrasloj dobi. Sama pojava na koži može biti blaga poput jedva vidljivih promjena, ali i izrazito teška što uvijek zahtijeva liječenje. Akne nastaju na dijelovima kože koja je […]

Egzosomi

Egzosomi i primjena u estetskoj medicini

U posljednje vrijeme su u centru interesa maleni mjehurići koji se nalaze između stanica i nazivaju se egzosomi te se njihovo djelovanje između stanica i uloga intenzivno istražuje. Egzosomi su malene vezikule (mjehurići) koji izgledaju poput malenih okruglih loptica i koje sadrže ribonukleinsku kiselinu – RNK, proteine i neke druge molekule. Iako su jako maleni, […]

Akne

EGCG – EPIGALOKATEHIN i zdravlje kože

Epigalokatehin-3-galat je vrsta katehina koja se nalazi u zelenom čaju i bijelom čaju. Kemijski se radi o esteru epigalokatehina i galatne kiseline. Vrlo je bitan za ljudsko zdravlje i potaknuće je mnogobrojnih istraživanja pa se i donekle i zna njegovo djelovanje na ljudsko zdravlje. Osim u zelenom čaju nalazi se i u bijelom čaju, a […]

Aterom

Prištić na koži testisa

Anke

Bijeli čaj i zdravlje kože

Bijeli čaj ima antioksidativna i antiseptička djelovanja te je stoga sve cjenjeniji. Bijeli čaj možda nije toliko poznat u zapadnom svijetu kao zeleni, no naziva se i čajem za ljepotu kože radi svojih ljekovitih svojstava. Koža je tijekom života izložena mnogobrojnim vanjskim i unutarnjim onečišćenjima i toksinima koji uzrokuju prerano starenje kože, a bijeli čaj […]

Akne

Korištenje manuka meda za akne

Iz iste kategorije

Dermatologija

Hidradenitis suppurativa – liječenje

Hidradenitis suppurativa je kronična kožna bolest u kojoj nastaju upalni i bolni čvorovi na dijelovima tijela kao što su pazusi, prepone, ispod dojki, pubično, perianalno i genitalno.Smatra se da je uzrok bolesti zatvaranje izvodnog kanalića apokrinih žlijezda u koži radi poremećene keratinizacije folikula i time upale. Bolesti nije zarazna i nije uvjetovana lošom higijenom, ali […]

Dermatologija

Alopecia areata

Ispadanje kose vrlo je česta pojava, a oblik ispadanja koji se opaža kao krugovi bez kose naziva se alopecia areata. Može nastati u svim životnim dobima, no učestalija je u djece i mladih osoba. Radi se o alopeciji koja prolazi kada se otkrije uzrok koji je u pozadini problema pa ne ostavlja trajne ožiljke ili […]

Dermatologija

Aterom na vlasištu

Ateromi su lojne ciste ispod kože koje se nazivaju i još i epidermalne ciste. Mogu nastati bilo gdje na tijelu, ali su na vlasištu najčešće. Djeluju poput kvržica ispod razine kože i ako nisu upaljene ne predstavljaju neki zdravstveni problem. Njihova pojava na vlasištu ponekad zabrinjava pacijente jer nisu sigurni radi li se o zadebljanju […]

Dermatologija

Blijeda mrlja na koži lica

Dermatologija

Bijele mrlje na koži ruku

Dermatologija

Multivitaminski dodaci za kožu tijekom zime

Zima je godišnje doba kada smo uslijed nižih temperatura i boravaka u zatvorenim prostorijama skloniji prehladama i virozama, a manje smo usredotočeni kako očuvati zdravu kožu. Multivitaminski pripravci se tijekom zime najčešće uzimaju kako bi se podigao imunitet i smanjila sklonost virozama, a koža u toj priči ostaje nekako po strani. Je li to uvijek […]

Dermatologija

Cornu cutaneum – kožni rog

Iako je naziv kožnog roga pomalo neobičan radi se o jednoj promjeni na koži koja je dosta česta. Zaista izgleda poput malenog roga pa je tako prema opisu i nazvana, jer raste iznad razine kože i može se napipati i uočiti. Najčešće nastane na koži koja je tijekom života bila jako izložena sunčevim zrakama i […]

Dermatologija

Dermatitis na rukama i njega kože

Ruke su svakodnevno izložene različitim štetnim utjecajima koji mogu potaknuti nastajanje upalnih procesa u koži. Osim agresivnih sredstava za čišćenje u kućanstvu, profesionalnoj izloženosti tijekom rada i učestalo pranje ruku vodi u dermatitise na koži. Tijekom korona virus epidemije ruke su se morale stalno dezinficirati, što je u to vrijeme bilo opravdano, no takovi ponavljani […]