Ubod insekta

Poštovani,
imam pitanje u vezi sestre (20god) koju je prije četrdesetak dana u šetnji ubo nepoznati insekt. Pomoć je odmah potražila kod liječnice, koja joj je prepisala antibiotik “Azimed” i alergijske tablete, te injekciju kod dolaska. Nakon tog uboda kod gležnja na nozi pojavilo se crvenilo, svrbež i oteklina, a kako je pila antibiotik i tablete ta upala bi u potpunosti nestala. No, nakon desetak dana pojavila bi se upala sa istim simptomima samo na drugom mjestu, na istoj strani tijela. Upala se iz dana u dan pomiče sve više i više (počevši od gležnja-potkoljenica-koljeno-prepona-trbuh-leđa-te se sada nalazi na vratu i ramenu, to je sve na desnoj strani tijela); ali unazad dva tjedna više se ne pojavljuju crvenilo i svrbež već samo bolne otekline. Popila je 3 ture istog antibiotika i tableta, doktorica je rekla da je to sigurno infekcijska upala, ali da više ne bi smjela primati tu terapiju antibioticima, samo da pije alergijske tablete. Obavila je pretrage krvi s normalnim nalazima. Javljamo se jer vidimo da napretka nema, a s obzirom da je upala došla od gležnja do vrata, zabrinjava nas da upala ne bi došla do mozga. Da li nam možete nešto preporučiti od lijekova ili nekih daljnjih pretraga? Hvala lijepa!

26.4.2017

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,

potreban je dermatološki pregled i to što prije jer prema vašem opisu  upala na koži ne prolazi i širi se  na svu navedenu terapiju.

Također je potrebno postaviti ispravnu dijagnozu i vidjeti da li  sve promjene na koži imaju uopće veze s ubodom  ili ne

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika