Znojenje dladova

Poštovanje,

ovih dana bih trebala posjetiti dermatologa ali prije toga bih voljela čuti vaše mišljenje jer sam već ranije odlazila kod iste doktorice koja me, blago rečeno, nije ni pogledala kada je bio u pitanju dermatitis.

Od ranog djetinjstva, od kada sam svjesna sebe, imam jako znojne dlanove i tabane kao i lošu cirkulaciju. Ponekad je toliko jako da se doslovno cijedi kao voda, sa ruku, a na nogama uvijek moram imati debele čarape pa makar bilo i ljeto jer se takođe jako znoje a uz to su toliko hladne da se temperatura može osjetiti preko zimskih čarapa, zaista ne pretjerujem.

Zdravo se hranim, imam devetnaest godina i redovno se bavim spotrskom aktivnošću (najmanje tri puta sedmično) ali moja cirkulacija je i dalje neizmjerno loša. Ruke nekada postanu toliko hladne da boli. Osjetim kako hladnoća izbija iz njih i postaju bolne, a da ne pričam o reakcijama ljudi kada ih dodirnem. Često spavam u dugim rukavima i čarapama kako se ne bi dodirnula golu kožu drugih dijelova tijela.

Sestra me ljeti tretira kao klimu tako što drži moje ruke na tjemenu glave da se ohladi ako je bila dugo na suncu..

Obično hladnoću prati jako znojenje a ponekad i potpuno isušivanje ruku. U jednom momentu se cijedi kao iz česme a u sljedećem moram nanositi masnu kremu zbog bolova koje uzrokuje suhoća. Do prije par godina nisam imala tih promjena, ruke su bile ili (vrlo rijetko) normalno suhe ili jako vlažne, međutim sada variraju iako su većinom jako, jako mokre.

Ranije sam testirala hormone i uredni su, zbog čega bi se to moglo dešavati i da li je izlječivo?

29.5.2017

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,

sve što opisujete odgovara problemu sa  cirkulacijom u vrlo malinim krvnim žilicama koje se nalaze u koži- pa je uz hladnoću  dlanova i tabana, prisutno jako znojenje, boja dlanova i tabana može biti plavičasta, crvenkasta, povremeno  problijediti na hladnoću.

Ovo sve  naziva se Syndroma Raynaud- nekad se viđa u više članova obitelji, a ponekad može osoba biti prva u obitelji sa navedenim problemom. Simptomi u nekih osoba mogu biti blagi- jedva zamjetljivi, no ako su jako izraženi potrebno je liječiti. Na znam da li Vas je pregledao dermatolog, ali   ako nije potreban je pregled i  kod dermatologa  i kod imunologa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika