Izraziti manjak želučanih kiselina

Problem dispepsije ste obradili samo kao višak želučanih kiselina. No, moj je problem izraziti manjak kiselina. Ima li kapsula koje sadrže kiselinu i koje bi mi pomogle u probavi? Prije puno godina koristila sam “acinorm” koji je sadržavao kiseline svinjskoga podrijetla. Molim da mi se svakako odgovori.

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Dispepsija nije bolest, već skup karakterističnih simptoma. Postoje neka stanja kojima je dispepsija zajednički simptom, a koja su povezana s gastritisom, peptičkim ulkusom i s gastroezofagealnim refluksom. Sva ova stanja se mogu javiti uz prisustvo boli u tzv. “žličici” ili neugodnosti, koje pacijent može opisati kao poremećaj probave ili žgaravicu, a koja se medicinski naziva dispepsija.

Funkcionalna dispepsija se definira kao povremena ili stalna bol ili nelagoda u predjelu gornjeg abdomena bez ogranskog uzroka. Mogu biti prisutni osjećaj punoće, sitosti, mučnina i/ili povraćanje, ali nema oštećenja želučane sluznice niti drugih strukturnih abnormalnosti gastrointestinalnog trakta.

Više od polovice svih dispepsija su funkcionalne dispepsije kojima se ne zna pravi uzrok.

Dakle možemo djelovati na one dipepsije kojima znamo uzrok, a to je povećano lučenje želučane kiseline i u tim slučajevima možemo koristiti učinkovite lijekove kojih ima cijeli niz na tržištu i koji smanjuju prekomjerno lučenje želučane kiseline.

Općenito se želučane tegobe mogu umanjiti i tzv. nemedikamentoznim metodama, kao što su: prestanak pušenja, modifikacija prehrane, izbjegavanje iritirajuće hrane, izbjegavanje kasnih obroka, izbjegavanje uzimanja lijekova koji mogu loše utjecati na želučanu sluznicu (npr. nesteroidni protuupalni lijekovi). Budući da stres, anksioznost i depresija pogoršavaju simptome dispepsije, postoje dokazi da psihoterapijska intervencija može biti efikasna, a primjena antidepresiva smanjuje simptome funkcionalnog gastrointestinalnog poremećaja. Također su preporučene antistresne aktivnosti kao što su vježbe i relaksacija.

Manjak želučane kiseline i drugih probavnih enzima također može izazvati dispeptičke simptome. Budući da ste Vi već otprije detektirali svoj zdravstveni problem, možete se učinkovito usmjeriti na njegovo rješavanje. Na tržištu postoji cijeli niz preparata kojima možete nadomjestiti manjak probavnih enzima (pa i preparat koji navodite), a također se probavi može pomoći i raznim, na tržištu dostupnim probiotičkim proizvodima koji obnavljaju probavnu sluznicu i vraćaju njenu ravnotežu. Na taj način smanjujuje se mogućnost upale i umnažanja tzv. loših bakterija, što posljedično mže izazvati dispeptičke simptome.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika