Izraziti manjak želučanih kiselina

Problem dispepsije ste obradili samo kao višak želučanih kiselina. No, moj je problem izraziti manjak kiselina. Ima li kapsula koje sadrže kiselinu i koje bi mi pomogle u probavi? Prije puno godina koristila sam “acinorm” koji je sadržavao kiseline svinjskoga podrijetla. Molim da mi se svakako odgovori.

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Dispepsija nije bolest, već skup karakterističnih simptoma. Postoje neka stanja kojima je dispepsija zajednički simptom, a koja su povezana s gastritisom, peptičkim ulkusom i s gastroezofagealnim refluksom. Sva ova stanja se mogu javiti uz prisustvo boli u tzv. “žličici” ili neugodnosti, koje pacijent može opisati kao poremećaj probave ili žgaravicu, a koja se medicinski naziva dispepsija.

Funkcionalna dispepsija se definira kao povremena ili stalna bol ili nelagoda u predjelu gornjeg abdomena bez ogranskog uzroka. Mogu biti prisutni osjećaj punoće, sitosti, mučnina i/ili povraćanje, ali nema oštećenja želučane sluznice niti drugih strukturnih abnormalnosti gastrointestinalnog trakta.

Više od polovice svih dispepsija su funkcionalne dispepsije kojima se ne zna pravi uzrok.

Dakle možemo djelovati na one dipepsije kojima znamo uzrok, a to je povećano lučenje želučane kiseline i u tim slučajevima možemo koristiti učinkovite lijekove kojih ima cijeli niz na tržištu i koji smanjuju prekomjerno lučenje želučane kiseline.

Općenito se želučane tegobe mogu umanjiti i tzv. nemedikamentoznim metodama, kao što su: prestanak pušenja, modifikacija prehrane, izbjegavanje iritirajuće hrane, izbjegavanje kasnih obroka, izbjegavanje uzimanja lijekova koji mogu loše utjecati na želučanu sluznicu (npr. nesteroidni protuupalni lijekovi). Budući da stres, anksioznost i depresija pogoršavaju simptome dispepsije, postoje dokazi da psihoterapijska intervencija može biti efikasna, a primjena antidepresiva smanjuje simptome funkcionalnog gastrointestinalnog poremećaja. Također su preporučene antistresne aktivnosti kao što su vježbe i relaksacija.

Manjak želučane kiseline i drugih probavnih enzima također može izazvati dispeptičke simptome. Budući da ste Vi već otprije detektirali svoj zdravstveni problem, možete se učinkovito usmjeriti na njegovo rješavanje. Na tržištu postoji cijeli niz preparata kojima možete nadomjestiti manjak probavnih enzima (pa i preparat koji navodite), a također se probavi može pomoći i raznim, na tržištu dostupnim probiotičkim proizvodima koji obnavljaju probavnu sluznicu i vraćaju njenu ravnotežu. Na taj način smanjujuje se mogućnost upale i umnažanja tzv. loših bakterija, što posljedično mže izazvati dispeptičke simptome.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Gastroenterologija

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

Gastroenterologija

GERB, gastritis, masna jetra, što mi je činiti?

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Ljeto je, kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, […]

Gastroenterologija

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Gastroenterologija

Gutanje

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.