Problemi s trbuhom

Postovani doktore,
Posle stresnog perioda vec duze vreme imam problema sa stomakom..Svako jutro imam redje stolice oko dve ponekad sa primesama sluzi, ali nikada krvi. Cesto osecam nadimanje i grceve sa desne strane stomaka ispod rebara,pomalo mucninu.Sve se to pojavilo posle stresnog perioda i ne prestaje. Isla sam kod vise gastroenterologa koji su mi dali dijagnozu iritabilnih creva. Ne znam kako da verujem u to..posto mi sve ovo otezava dnevne obaveze.Ne znam da li da jedem ili ne..posto mi je posle jela gore.. Rezultati krvi su svi u redu,vise puta sam radila UZ stomaka koji je u redu. Rengensko snimanje zeludca u redu, irigografija u redu ( radila sam je posto se plasim kolonoskopije ), okultno krvarenje vise puta negativno, fekalni kalprotektin jednom bio 45 a drugi put 57 posle mesec dana. Vise puta pronadjena gljivica candida u stolici,na koju dr. ne reaguju..i kazu da smirim zivce. Inace imam 40 god. uvek sam bila perfekcionista i pomalo anksiozna ,inace nemam nikakvih privatnih problema sem sa ovim stomakom. Ne znam vise kome da se obratim i gde da lutam..Pila sam razne probiotike,iberogast kapi,colospu retard,..nekada mi malo bolje,nekada uzasno.. Puno Vas pozdravljam..Zelela bih da cujem Vase misljenje.. Pisem iz Beograda

8.6.2016

Odgovara

Belupo liječnik

Poštovana,

kao što su vam liječnici sugerirali kod vas se vjerojatno radi o sindromu iritabilnog crijeva. Postoje tri vrste ove bolesti: iritabilni kolon s proljevom, sa zatvorom i izmjenični. Svaka od ovih vrsta se liječi na različite načine jer liječenje se svodi na umanjivanje simptoma. Još uvijek ne postoji lijek koji bi zaustavio ovu bolest zauvijek. Kao i kod mnogih drugih bolesti probavnog trakta uzrok iritabilnog crijeva je nepoznat. Simptomi iritabilnog kolona se gotovo uvijek pogoršaju u stresnim situacijama ili depresivnim periodima. Problemi psihičke prirode, a i sami navodite vlastitu anksioznost, prisutni su u visokom postotku kod pacijenata s iritabilnim crijevom. Iritabilni kolon ne može prerasti u ozbiljnija stanja poput Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa, a osim toga dijagnostiaka koju ste proveli ih je sključila.  

Što se tiče ishrane kod iritabilnog kolona stvari su prilično individualne. Neke hrane smetaju jednoj osobi dok ih druga može jesti bez ikakvih problema. Ipak, postoje neke grupe hrane i pića koje bi svi koji boluju od iritabilnog crijeva trebali izbjegavati jer su okidači za probavne tegobe. Hranu koju treba izbjegavati je ona koja sadržava visoki postotak šećera, mliječne proizvode, alkohol, mesne prerađevine, premasnu hranu, jako začinjena jela i sl.

Lijepi pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Akutna upala gušterače

Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, […]

Gastroenterologija

Novo pitanje

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Trebam li napraviti još pretraga za jetru?

Gastroenterologija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Gastroenterologija

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]