Problemi s trbuhom

Postovani doktore,
Posle stresnog perioda vec duze vreme imam problema sa stomakom..Svako jutro imam redje stolice oko dve ponekad sa primesama sluzi, ali nikada krvi. Cesto osecam nadimanje i grceve sa desne strane stomaka ispod rebara,pomalo mucninu.Sve se to pojavilo posle stresnog perioda i ne prestaje. Isla sam kod vise gastroenterologa koji su mi dali dijagnozu iritabilnih creva. Ne znam kako da verujem u to..posto mi sve ovo otezava dnevne obaveze.Ne znam da li da jedem ili ne..posto mi je posle jela gore.. Rezultati krvi su svi u redu,vise puta sam radila UZ stomaka koji je u redu. Rengensko snimanje zeludca u redu, irigografija u redu ( radila sam je posto se plasim kolonoskopije ), okultno krvarenje vise puta negativno, fekalni kalprotektin jednom bio 45 a drugi put 57 posle mesec dana. Vise puta pronadjena gljivica candida u stolici,na koju dr. ne reaguju..i kazu da smirim zivce. Inace imam 40 god. uvek sam bila perfekcionista i pomalo anksiozna ,inace nemam nikakvih privatnih problema sem sa ovim stomakom. Ne znam vise kome da se obratim i gde da lutam..Pila sam razne probiotike,iberogast kapi,colospu retard,..nekada mi malo bolje,nekada uzasno.. Puno Vas pozdravljam..Zelela bih da cujem Vase misljenje.. Pisem iz Beograda

8.6.2016

Odgovara

Belupo liječnik

Poštovana,

kao što su vam liječnici sugerirali kod vas se vjerojatno radi o sindromu iritabilnog crijeva. Postoje tri vrste ove bolesti: iritabilni kolon s proljevom, sa zatvorom i izmjenični. Svaka od ovih vrsta se liječi na različite načine jer liječenje se svodi na umanjivanje simptoma. Još uvijek ne postoji lijek koji bi zaustavio ovu bolest zauvijek. Kao i kod mnogih drugih bolesti probavnog trakta uzrok iritabilnog crijeva je nepoznat. Simptomi iritabilnog kolona se gotovo uvijek pogoršaju u stresnim situacijama ili depresivnim periodima. Problemi psihičke prirode, a i sami navodite vlastitu anksioznost, prisutni su u visokom postotku kod pacijenata s iritabilnim crijevom. Iritabilni kolon ne može prerasti u ozbiljnija stanja poput Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa, a osim toga dijagnostiaka koju ste proveli ih je sključila.  

Što se tiče ishrane kod iritabilnog kolona stvari su prilično individualne. Neke hrane smetaju jednoj osobi dok ih druga može jesti bez ikakvih problema. Ipak, postoje neke grupe hrane i pića koje bi svi koji boluju od iritabilnog crijeva trebali izbjegavati jer su okidači za probavne tegobe. Hranu koju treba izbjegavati je ona koja sadržava visoki postotak šećera, mliječne proizvode, alkohol, mesne prerađevine, premasnu hranu, jako začinjena jela i sl.

Lijepi pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika