Problemi s trbuhom

Postovani doktore,
Posle stresnog perioda vec duze vreme imam problema sa stomakom..Svako jutro imam redje stolice oko dve ponekad sa primesama sluzi, ali nikada krvi. Cesto osecam nadimanje i grceve sa desne strane stomaka ispod rebara,pomalo mucninu.Sve se to pojavilo posle stresnog perioda i ne prestaje. Isla sam kod vise gastroenterologa koji su mi dali dijagnozu iritabilnih creva. Ne znam kako da verujem u to..posto mi sve ovo otezava dnevne obaveze.Ne znam da li da jedem ili ne..posto mi je posle jela gore.. Rezultati krvi su svi u redu,vise puta sam radila UZ stomaka koji je u redu. Rengensko snimanje zeludca u redu, irigografija u redu ( radila sam je posto se plasim kolonoskopije ), okultno krvarenje vise puta negativno, fekalni kalprotektin jednom bio 45 a drugi put 57 posle mesec dana. Vise puta pronadjena gljivica candida u stolici,na koju dr. ne reaguju..i kazu da smirim zivce. Inace imam 40 god. uvek sam bila perfekcionista i pomalo anksiozna ,inace nemam nikakvih privatnih problema sem sa ovim stomakom. Ne znam vise kome da se obratim i gde da lutam..Pila sam razne probiotike,iberogast kapi,colospu retard,..nekada mi malo bolje,nekada uzasno.. Puno Vas pozdravljam..Zelela bih da cujem Vase misljenje.. Pisem iz Beograda

8.6.2016

Odgovara

Belupo liječnik

Poštovana,

kao što su vam liječnici sugerirali kod vas se vjerojatno radi o sindromu iritabilnog crijeva. Postoje tri vrste ove bolesti: iritabilni kolon s proljevom, sa zatvorom i izmjenični. Svaka od ovih vrsta se liječi na različite načine jer liječenje se svodi na umanjivanje simptoma. Još uvijek ne postoji lijek koji bi zaustavio ovu bolest zauvijek. Kao i kod mnogih drugih bolesti probavnog trakta uzrok iritabilnog crijeva je nepoznat. Simptomi iritabilnog kolona se gotovo uvijek pogoršaju u stresnim situacijama ili depresivnim periodima. Problemi psihičke prirode, a i sami navodite vlastitu anksioznost, prisutni su u visokom postotku kod pacijenata s iritabilnim crijevom. Iritabilni kolon ne može prerasti u ozbiljnija stanja poput Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa, a osim toga dijagnostiaka koju ste proveli ih je sključila.  

Što se tiče ishrane kod iritabilnog kolona stvari su prilično individualne. Neke hrane smetaju jednoj osobi dok ih druga može jesti bez ikakvih problema. Ipak, postoje neke grupe hrane i pića koje bi svi koji boluju od iritabilnog crijeva trebali izbjegavati jer su okidači za probavne tegobe. Hranu koju treba izbjegavati je ona koja sadržava visoki postotak šećera, mliječne proizvode, alkohol, mesne prerađevine, premasnu hranu, jako začinjena jela i sl.

Lijepi pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Uloga probiotika u sindromu iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta, a karakteriziran je kroničnim ili ponavljajućim simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili njihove izmjene. Iako se ne smatra organskom bolešću, SIC značajno narušava kvalitetu života i često zahtijeva višestruke terapijske pristupe. U posljednjem desetljeću sve se više […]

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Gastroenterologija

Na što ukazuju moji nalazi krvi?

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDisfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Kako prepoznati i liječiti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteGastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronično stanje koje nastaje kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, uzrokujući neugodne simptome poput žgaravice i regurgitacije. Iako povremeni refluks nije neuobičajen, GERB se dijagnosticira kada simptomi postanu učestali, značajno narušavaju kvalitetu života ili uzrokuju ozbiljne komplikacije, poput ezofagitisa ili Barrettovog jednjaka. GERB se može javiti i bez vidljivih […]

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]