Ako su dva testa za trudnoću negativna, trebam li za svaki slučaj napraviti BhCG iz krvi?

Poštovani.
Imam upit u vezi moguće trudnoće.
Menstruacija mi danas kasni sedmi dan, inače je koliko toliko redovna, sa odstupanjima do 3 dana. Testirala sam se jučer oko 15h i jutros sa prvim urinom. Oba testa su mi ispala negativna. “Polu zaštićeni” odnos sam imala prije cca 3 tjedna, s time da je trajalo ni minutu, nakon čega se nastavilo sa zaštitom. Partner kaže da nije završio u tom periodu od minute, a i ja znam da nije.
Trenutno osjecam pritisak kao pred menstruaciju, imam bolne grudi i osjećam se kao da sam pred menstruaciju, no ona već sedmi dan ne dolazi.
Inače od drugih dijagnoza imam dermoid na jajniku i dismenoreju, no međutim do sada mi to nije radilo probleme.
Ne osjećam se kao da sam pod stresom, ALI prolazimo kroz preuređenje, radila sam dva tjedna smjene od 12h i bila prehlađena.
Da li da se testiram dalje preko krvi ili mogu vjerovati testovima?

7.7.2023

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Poštovana,

kućni test na trudnoću je vrlo osjetljiv i da ste trudni bio bi pozitivan. Za svaku sigurnost možete napraviti BhCG iz krvi. Po opisu ne bih rekla da je trudnoća isključena. Vjerojatno je u pitanju stres koji djeluje na hormone, uzrokuje disbalans i kašnjenje menstruacije. Simptomi koje navodite, bolnih grudiju i pritiska, su vjerojatno najava krvarenja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika