Ako uzimam kontracepcijske pilule zašto mi ne dolazi menstruacija?

Imam pitanje,
Već oko 8, 9 mj pijem belaru, krvarenja su mi znala zapoceti na 2. tableti prije pauze od 7 dana, ili tocno u pauzi, prosli mjesec mi je krvarenje krenulo na 7. tableti prije pauze i trajalo oko 10 dana, bilo je dosta oskudno i slabo ne kao prava menstruacija, a ovaj mjesec sam trenutno na pauzi 7 dana i jos mi nije stigla. Pa me zanima koji je moguci razlog ako se krvarenje ne desi? A svaku tabletu popijem svaki dan u isto vrijeme, ponekad do sat vremena kasnim.

14.6.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana.

prvih nekoliko mjeseci uzimanja hormonskih kontraceptiva može doći do neredovitog krvarenja (probojno krvarenje/točkasto krvarenje). Ako se takvo neredovito krvarenje nastavi tijekom razdoblja od 3 mjeseca ili se ponovno javi nakon prethodno redovitih ciklusa, potreban je ginekološki pregled.
Točkasto krvarenje može biti i znak da je smanjen kontracepcijski učinak. U nekim slučajevima može krvarenje izostati nakon što se lijek uzimao 21 dan. Ako ste lijek uzimali prema uputama i redovito mala je vjerojatnost trudnoće. Ako lijek niste uzimali redovito, po uputama i ako je prvi put izostalo krvarenje, prije svake daljnje primjene mora se sa sigurnošću isključiti trudnoća.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika