Da li to znači da ja imam gestacijski dijabetes ?

Hvala vam na odgovoru.

Da se nadovežem, da li to znači da ja imam gestacijski dijabetes ? Iako je malo povišena razina šećera, i da li se dijeta drži sve do poroda?

Što se tiče mog OGTT ,3 dana prije testiranja sam jela najnormalnije uključujući i slatko sad nadam se da to nije presudilo rezultatu.

Ja sam sebi složila meni kao svoj nekakav, izbacila sam slatko ,grickalice i sokove, bijeli kruh ,rižu i tjesteninu sam zamijenila integralnim .
Od mesa konzumiram sve osim svinjetine,voće i povrće normalno (osim banana i grožđa) da li je to u redu ?
Iskreno ne važem si obroke, jedem koliko mislim da mi je dovoljno i imam 4 do 5 manjih obroka u danu ,da li je to u redu?

 

9.6.2022

Odgovara

---

Poštovana,

kada se dijagnosticira gestacijski dijabetes  jedan puta mjesečno moraju se raditi  profili glukoze. Trudnica se upućuje u nadležnu bolničku ustanovu, osobno šaljem trudnice u ambulanu na Vuk Vrhovac.Tamo se zaprime i protokolarno obrade. Dobiju se preporuke ,upute , bočice za skupljanje krvi iz prsta i lancete. Jedan puta mjesečno nose se uzorci krvi koji se skupljaju po uputama nakon obroka, trudnice se izvažu i vidi se dali je razina glukoze u krvi dobro regulirana. Ako je sve u granicama normale dalje se koristi dijeta od 1800 kcal. Ako razina glukoze nije uredna primjenjuje se druga terapija. Predložila bih Vam da  prvih nekoliko dana važete hranu, da dobijete osjećaj. Poslije kada steknete iskustvo to nije potrebno.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika