Je li moguća kontaminacija uzorka urinokulture?

Poštovani,
Trudnica sam u 30. Tjednu trudnoce.
Prije mjesec dana u nalazu urinokulture nadena mi je E.Coli u koncentraciji 10 na 3 te sam trosila amoksilicin. Nakon 2 tjedna, nalaz je bio sterilan.
Buduci da sam po prirodi paničar, ponovila sam urinokulturu jucer u privatnom laboratoriju ts rezultat pokazuje 0 leukocita i nitrita, ali prisutnost enterokoka u koncentraciji 10 na 3. Antibiogram nije napravljen jer u laborstoriju vele da se radi o kontaminaciji uzorka, je li to moguce? Je li u redu to ne lijeciti?

14.11.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

moguće je da se radi o kontaminaciji uzorka. Mokraćna cijev žene (uretra) je kraća nego muška. Samom tom anatomskom činjenicom ženska uretra je u bližem kontaktu sa anusom i vaginom. Uvijek je potrebno brisati spolovilo od naprijed prema straga kako bi se spriječila kontaminacija bakterija iz crijeva u blizini uretre, to je moguće i kod spolnog odnosa. Još jedna napomena, morate se pridržavati uputa i postupaka kod davanja uzorka urina na mikrobiološku pretragu.Da bi se izbjegla mogućnost takozvanih lažno pozitivnih nalaza urinokulture (kontaminacija mokraće bakterijama s kože genitalne regije ili s ruku) potrebno je pridržavati se uputa za pravilno uzimanje uzorka mokraće:
1. potrebno je uzeti srednji mlaz prve jutarnje mokraće (ili urina koji je bio barem 4 sata u mokraćnom mjehuru)

2. prije uzimanja uzorka mokraće potrebno je oprati ruke sapunom, a vanjsko spolovilo toplom vodom.

3. raširiti čistim prstima velike usne spolovila

4. oprati vanjsko spolovilo vodom

5. ispustiti prvi mlaz mokraće u toalet

6. izmokriti oko 50 ml mokraće u neprekinutom mlazu u sterilnu posudicu

7. čvrsto zatvoriti posudicu poklopcem ne dotičući ga prstima s unutrašnje strane (važno je kada se otvara sterilna posuda za urin, kako se odlaže poklopac.Poklopac treba odložiti na vanjsu stranu ili ga pridržavati.Unutarnja strana poklopca ne smije se dodirivati ili odlagati na površine, zbog moguće kontaminacije)

Panike nema! Slijedeći puta, kada budete davali uzorak urina na mikrobiološku pretragu, sjetite se ovih uputa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika