Je li moguće da je kašnjenje menstruacije povezano s hipotireozom ili s mijenjanjem godišnjeg doba ili može biti eventualna trudnoća?

Poštovani,
imam 16 godina uskoro 17,visoka sam 163 cm,a imam 55 kg. Prva menstruacija nastupila je u studenom 2019.g., a zadnja je bila 19.5.2023.g. inače znam često imati problema s mjehurom te imam ponekad bolno mokrenje, a kontracepciju ne koristim. Trenutno ne pušim niti pijem alkohol. Od svoje 13 godine imam problema sa štitnjačom odnosno imam hipotireozu i Hashimotov tireoditis, u zadnje vrijeme(2 mjeseca) uočila sam naglo povećanje tjelesne težine(5kg) što je doista neuobičajeno jer sam skoro 2 godine bila na istoj kilaži odnosno varirala je između 48 i 50kg. Od početka problema sa stitnjačom imam simptome kao što su stalan umor, glavobolje, nizak tlak te ubrzan broj otkucaja srca. Za regluiranje hormona pijem Euthyrox 50 iako ga ne uzimam redovno jer mi izuzetno pojačava simptome i ne odgovara mi. Trenutno menstruacija kasni 4 dana, proteklih 5 mjeseci je sve bilo uredno i na vrijeme, osim u siječnju kada mi je kasnila 3 dana nakon što sam imala prvi spolni odnos, također zadnji spolni odnos sam imala 10.6.2023.g. i bio je zaštićen. Zanima me je li moguće da je to povezano s hipotireozom ili možda s mijenjanjem godišnjeg doba ili može biti eventualna trudnoća. Također zanima me mišljenje o tabletama Thyromaxx.
Hvala na izdvojenome vremenu za moje pitanje.

6.7.2023

Odgovara

Martina Kalogjera, dr. med. spec. obiteljske medicine

Poštovana,

ukoliko je endokrinolog indicirao navedenu terapiju, terapija se mora uzimati redovito i svakodnevno. Ne možete neko vrijeme uzimati, potom ne. Potrebno je odrediti razinu hormona krvi i po tim vrijednostima endokrinolog određuje koncentraciju lijeka koje se treba svakodnevno ili po drugoj shemi uzimati. Ukoliko se ne osjećate dobro potrebno je takvo stanje prijaviti endokrinologu, koji eventualno u ovisnosti o drugim hormonima može razmotriti neku drugu terapiju. Žene koje imaju hipotireozu mogu imati i jako obilne menstruacije, nestanak menstruacije ili neredovite menstruacije, zato je važno redovito uzimati terapiju. Izostanak menstruacije nije vezan za sam čin odnosa. Naravno da trudnoća može biti posljedica ukoliko se ne koristi zaštita. Ako sumnjate na takav scenario potrebno je napraviti test na trudnoću.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika