Možete li mi objasniti zbog čega se pojavljuju Nabotijeve ciste na cerviksu?

Pozdrav,
možete li mi obasniti zbog čega se pojavljuju Nabotijeve ciste na cerviksu?
U zadnja dva mjeseca pojavile su mi se dvije, spontano su prošle no ipak me zabrinjava budući da se nikad ranije nisu javljale…
Može li njihova pojava biti povezana s cijepivom protiv HPVa, prvu dozu primila sam sredinom studenog prople godine.
Imam 22g, 168cm/62kg, uredne mjesečice, 26dana trajanja ciklusa sa 4-5 dana krvarenja, inače vrlo jakih bolova prvi dan, do te mjere da povraćam i padnem u nesvijest.
Hvala, lp.

24.2.2023

Odgovara

---

Poštovana,

u cerviksu se nalaze brojne žlijezde koje luče sluz. Iz žlijezda sluz izlazi kroz izvodne kanaliće. Uslijed raznih fizioloških zbivanja tijekom života žene, prerastanja epitela u zoni transformacije dolazi do začepljenja izvodnih kanalića. Sluz ne može izlaziti, a stalno se proizvodi, tako da se sadržaj nakuplja unutar žlijezde te na taj način nastaju cistične tvorbe. Takve ciste mogu biti raznih veličina, od nasitnijih do velikih. Mogu biti pojednačne, ali i mnogobrojne. Na vanjskom djelu cerviksa (egzocerviks) uočljive su kod ginekološkog pregleda sa spekulima i prilikom uzimanja PAPA testa. Takve ciste se mogu nalaziti cijelom dužinom vrata maternice te su uočljive pri ultrazvučnom pregledu. Ne posjedujem podatak da su povezane sa cijepljnjem protiv HPV-a.

Što se tiče Vaših bolnih menstruacija (dismenoreja) postoje tri načina: 1) trpiti bolove, 2) uzimati nesteroidne antireumatike (lijekovi protiv bolova), 3) uzeti oralnu hormonsku kontracepciju. Za drugi i treći pristup potrebno se javiti nadležnom ginekologu radi savjeta i laboratorijske obrade.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika