Kolposkopija u trudnoći

Tijekom trudnoće žena je pod utjecajem čitavog niza anatomsko-fizioloških promjena. Posebno promjene hormonskog statusa imaju utjecaj na kolposkopske slike. Pri kolposkopiranju cerviksa u trudnoći, zbog hormonskih promjena mijenjaju se svojstva tkiva što otežava kolposkopiju i interpretaciju rezultata. Promjene na cerviksu koje nastaju u trudnoći razlikuju se u prvom, drugom i trećem tromjesečju. Samo iskusni kolposkopičar dorastao je tom izazovu.

Kao rezultat povećane razine estrogena u trudnoći pojačava se prokrvljenost cerviksa, dolazi do hiperemije, a cerviks je crvenkast u prvom tromjesečju. U drugom i trećem tromjesečju vidljive su kapilare koje cerviksu daju karakterističnu plavičastu-lividnu boju. Povećava se količina fibromuskuarne strome, zbog čega dolazi do hipertrofije cerviksa. Dolazi do edema i povećanja žlijezda. Zbog pojave guste, viskozne sluzi (koja otežava kolposkopski pregled) češća je pojava retencionih cisti (ovulae Nabothi).

Nažalost za neke žene trudnoća je jedini period u životu kada idu redovito ne ginekološke preglede. U trudnoći treba uzeti PAPA test.

U slučaju nalaza cervikalnih intraepitelnih lezija trudnica se šalje na kolposkopski pregled.

Koje su indikacije za kolposkopiju u trudnoći:

Svaka žena sa cervikalnom intrepitelnom lezijom u trudnoći treba biti kolposkopski pregledana, radi određivanja prirode lezije.

Promjene u razmazu PAPA testa izazvane humanim papiloma virusom (HPV), potom klinički sumnjiv cerviks, te neobjašnjena krvarenja koja se pojavljuju u bilo kojem periodu trudnoće.

Područje cervikalnih intraepitelnih lezija pokazivati će iste promjene kao i izvan trudnoće no ipak promjene su izraženije.

Kolposkopski pregled neće ugroziti trudnoću ili plod, što trudnicama treba posebno razjasniti.

Utjecaj trudnoće na valjanost kolposkopskog nalaza

Vrijednost citologije, kolposkopije i ciljane biopsije uspređivana je kod trudnica i skupine žena koje nisu trudne. Podudaranje između PAPA testa i krajnje dijagnoze je kod trudnica 55% i 77% kod kontrolne grupe. Podudaranje histoloških nalaza ciljane biopsije i krajnje dijagnoze je 83% i 95 %. Pouzdanost citologije, kolposkopije i ciljane biopsije nije smanjena u trudnoći.

Svrha kolpokopije u trudnoći jest isključiti karcinom.

Cervikalna biopsija u trudnoći

Probna ekscizija tzv. Schnitt biopsia sa skalpelom, ako postoji indikacije, može se učiniti tijekom svih tromjesečja trudnoće. Jedina indikacija tijekom trudnoće za takav zahvat je sumnja na invaziju. Ekskohleacija cervikalnog kanala, koja je sastavni dio zahvata biopsije cerviksa u trudnoći je KONTAINDICIRANA.

Najveća komplikacija pri ciljanoj biopsiji jest krvarenje. Obilnije krvarenje poslije ekscizije se zaustavlja hemostatskim šavom ili tamponadom te aplikacijom srebro nitrata ili Monselovog gela. Eventualna konizacija ili LETZ znatno su rizičniji jer češće uzrokuju spontani pobačaj za razliku od kolposkopije i ciljane ekscizije. Ako je potvrđena invazivna bolest, daljnji postupak je stupnjevanje bolesti i zakazivanje operativnog zahvata.

Kolposkopski pregled neće ugroziti trudnoću ili plod, što trudnicama treba posebno razjasniti. Potrebno je imati puno strpljenja i potpore.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika