Nisam dobila menstruaciju, a imala sam zaštićeni spolni odnos. Imam li razloga za brigu?

Poštovana,

Molim Vas za pomoć. Naime, inače imam neredovite menstruacije.
22.10.2022., sljedeća 25.11.2022. a ta je trajala sve do 6.12.2022. Nisu obilne već traju dulje.
Nakon toga sam imala 10.12.2022. jedan zaštićen odnos(kondom) a nakon toga jedan sa prekinutim snošajem. Budući da ne mogu odrediti plodne dane, 12.12. (nakon 48 sati od odnosa), popila sam Escapelle pilulu. Nisam povratila niti imala proljev.
Već nakon pet dana, 17.12. sam prokvarila i bilo je jako oskudno sve do 24.12. kada sam imala jake grčeve i jače “procurila”. Krvarenje je završilo 27.12. kada sam i posjetila ginekologa koji je obavio ultrazvučni pregled i rekao da je sve u redu, i da ima još malo sukrvice ali da je maternica lijepo očišćena.

Nisam bila u brizi do pred par dana. Naime, imam sve simptome PMS-a, trbuh me grči i stalno imam osjećaj kao da ću dobiti. Ali nikako.

Ako računam od početka krvarenja prošlog mjeseca (17.12.),onda mi je danas 34. dan ciklusa ali ne znam je li to možda zbog popijene tablete i kada je zapravo nastupila prava menstruacija.

Zabrinuta sam jer još nisam dobila menstruaciju. Je li moguće da tableta nije djelovala ili mislite da je došlo do hormonalnog disbalansa? I da li bi ginekolog onog dana kada sam bila na pregledu mogao išta vidjeti budući da je to bilo dosta rano nakon rizičnog odnosa?

Unaprijed Vam puno hvala na odgovoru.

8.2.2023

Odgovara

---

Poštovana,

oskudno krvarenje 17.12. vjerojatno nije prvi dan menstruacije. Prije liči na predmenstrualno krvarenja. Po vašem opisu zaključila bi da je 24.12.prvi dan menstruacije. 27.12. Vaš ginekolog zaključuje da je sluznica maternice uredna i tanka. Iz toga možemo zaključiti da nije riječ o trudnoći unutar maternice. Tako da nije 34 -ti dan ciklusa već 7 dana manje. Ginekolog na pregledu jedino što tako rano nije mogao vidjeti je vanmaterična trudnoća, no do sada bi ti simptomi bili jako izraženi, tako da je ta teorija malo vjerojatna. Imate neredovite cikluse i sa odnosima morati biti oprezni ukoliko ne želite trudnoću. Treba biti strpljiv obzirom na neredovte ciklusa. Ako ste u dilemi uvijek možete napraviti test na trudnoću da otklonite brigu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika