Novo pitanje

Poštovani
Imam 29 godina i jedan blighted ovum i posljedičnu kiretažu iza sebe u 2022. Godini.
Trenutno sam trudna 13+3, no u 8. tjednu otkriven mi je decidulani polip prilikom posjeta hitnoj trudnickoj ambulanti, a zbog lagane sukrvice.
Od tada imam smeđi iscjedak 2 puta tjedno nevezano za aktivnosti koje prethode (nekad je to odlazak na wc, nekad iscjedak prisutan kad se ujutro dignem iz kreveta). Imala sam dva zamjetnija krvarenja iz tog polipa, a isto je utvrđeno na hitnom prijemu. Sa plodom je sve u redu, razvija se normalno te je ucinjen prenatalni test koji je pokazao niskorizicne fakotre za sve genetske bolesti. Nema hematoma. Pijem utrogestane 3×2 od 8. Tjedna.

Zanima me koje su preporuke, kako se ponašati da uspješno iznosim trudnoću? Je li decidualni polip opasan za trudnoću?
Moj ginekolog preporuca strogo mirovanje te kaže da mi je trudnoca rizicna s dijagnozom prijeteći pobačaj, ginekolog iz hitne trudnicke ambulatne preporuča modificirano mirovanje (bez odnosa, naprezanja i dizanja teskih stvari)te govori kako polip nece izazvati pobacaj, dok ginekolog kod kojeg sam bila privatno preporuca da se klonim “tezih”aktivnosti (npr. trčanja, bicikliranja) i odnosa te da polip sasvim sigurno nece izazvati pobacaj, ali se krvuckati do kraja trudnoce te da prekinem sa terapijom utrogestana jer ona u ovoj fazi trudnoće više nema efekta.
Nisam sigurna koga slušati i molim pomoć!

7.3.2023

Odgovara

---

Poštovana,

decidualni polipi mogu uzrokovati sukrvicu i krvarenja tijekom trudnoće. Dobro je da uzimate progesteron. Oba ginekologa su u pravu glede preporuka. Potrebno je izbjegavati odnose i teže fizičke aktivnosti. Strogo mirovanje nije potrebno, ukolko ne dođe do obilnijeg krvarenja. Potrebne su redovite kontrole kod nadležnog ginekologa. Decidualni polip će nestati prilikom poroda, a može i spontano “otpasti” tijekom trudnoće. Samo strpljenja!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika