Što mi preporučujete za akne i obilno menstrualno krvarenje?

Bila sam kod ginekologa zbog mnogo akni i zbog mnogo obilnih krvarenja, uradila sam i hormone, visoki su mi dihidrotestosteron, androstendion i dhea. (Bila sam i kod dermatologa, on mi je preporučio da idem ginekologu za to i da najvjerovatnije je da će mi trebati kontracepcijske za to)
Da vam naglasim da imam i anemiju. Ginekolog mi je dao Diane 35. Koristim ih već 6 mjeseci. I dalje imam mnogo obilna krvarenja, tu mi nije pomoglo, za akne samo malo jeste, ali ništa posebno i zadovoljavajuće(možda još treba vremena i korištenja za bolje rezultate jer imam baš mnogo akni po tjelu ). Jedino je odlično se pokazalo za redovne men. tačno u dan.

1. pitanje: Imaju li Diane 35 rok za korištenje, koliko se mogu koristiti maksimalno kad su u pitanju AKNE i obilna krvarenja? Ili nema roka, i koristimo dok god ne budemo zadovoljni rezultatima?
Na putovanje trebam, neće me biti do 4. mjeseca iduće godine, tj idućih 6 mj.
Mogu li kupiti i koristiti Diane 35 još tih idućih 6mj.? (Tamo gdje idem nema se to kupiti pa bih kupila za tih 6 mj. ovdje pa mi je bitan odg. vaš ako mogu)

2. pitanje: Šta biste mi vi preporučili inače za ta 3 visoka hormona, jako obilna krvarenja i mnogo akni? (A da nije Roaccutan jer ne bih to da koristim) Nemam policistične.

Hvala, ugodan dan želim!

10.11.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

Kontracepcijske pilule koje ste naveli se koriste u liječenju teških oblika akni povezanih sa osjetljivošću na androgene hormona u žene reproduktivne dobi. Vrijeme koje je potrebno za ublažavanje simptoma je najmanje 3 mjeseca. Trajanje uzimanja i postizanje terapijskog uspjeha ovisi o težini simptoma te reagiranju androgenih hormona na terapiju. Ponekad je potrebno duže liječenje da bi se postigao potpuni terapijski učinak, posebno u težim slučajevima. Nakon 6 mjeseci odnosno godinu dana uzimanja tableta potrebna je procjena liječnika i kontrolni laboratorijski nalazi. Obzirom na to da su tablete ujedno i oralna hormonska kontracepcije, krvarenja bi trebala biti oskudnija. Ako ste anemični uzmite nadomjestak željeza. Svakako se javite i dermatologu zbog procjene stanja akni i ako je potrebno propisivanja antibiotske terapije. Možda imate i seboreju. Ginekolog Vam mora sada nakon 6 mjeseci uzimanja tableta napraviti laboratorijske pretrage i napisati recepte za slijedećih 6 mjeseci. Ako se ni tada ne uspiju regulirati krvarenja potrebno je razmisliti o drugoj vrsti terapije.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika