Trudna sam i imam hematom bez krvarenja, dobila sam terapiju, ali imam obilniji iscjedak. Trebam li raditi papa test, je li to opasno zbog hematoma?

Poštovani,

Trudna sam 12+5, te mi je od početka trudnoće prisutan hematom, nema krvarenja, već je hematom vidljiv samo na UZV. Za terapiju uzimam Utrogestan vaginalno 3×2, a na zadnjem pregledu je utvrđeno da je hematom manji pa je smanjena i terapija, tj. uzimam jednu vaginaletu od 100mg ujutro, te dvije navečer.
Povremeno (svakih par dana) jednom na dan, najčešće nakon ležanja kad se dignem, primjetnim malo obilniji vodenkasti žućkasti iscjedak iz rodnice, uglavnom krene nakon uriniranja. Nemam peckanja, iritacije ili sl. Bris na bakterije sam radila dva mjeseca prije trudnoće i pronađena je malo veća količina candide koju sam tada liječila vaginaletama.

Molim Vas za informaciju da li je taj povremeni iscjedak kojeg sam gore opisala normalna pojava ili bih trebala opet raditi briseve? Papa test sam radila u veljači te je bila naznačena reaktivna upala te je preporučeno ponoviti papa test za 8 mj., što bi bilo sada, no ne znam je li opasno raditi papa test ukoliko je prisutan hematom?

Hvala!
Lp

30.8.2022

Odgovara

---

Poštovana,

dobro je da se hematom resorbira i dobili ste dobru terapiju. Vaginalni iscjedak u trudnoći je malo obilniji i zbog djelovanja hormona. Tijekom ležanja sekret se skuplja u rodnici. Kada se ustanete on prirodno iscuri pa se doima da je obilniji, a njegov volumen povećavaju vaginalete. Ukoliko ima potrebe neka Vam ginekolog napravi stupanj čistoće i vidi da li je potrebna terapija za gljivice. Papa test nije opasno raditi u trudnoći. Za endocervikalni uzorak PAPA testa (uzorak iz kanala vrata maternice) ne upotrebljava se četkica kao kod žena koje nisu trudne, već se upotrebljava štapić sa namotano vatom. Tako da se nježno uzme uzorak da se okolne strukture. Papa test ne seže tako duboko u cervikalni kanal da bi mogao proći unutarnje ušće i doći do područja gdje je hematom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika