Za vrijeme plodnih dana puknuo je kondom. Popila sam pilulu za dan poslije. Postoji li mogućnost da ostanem trudna?

Postovanje,
Dali mi možete odgovoriti samo na jedno pitanje,imala sam spolni odnos za vrijeme plodnih dana, skliznuo je kondom i partner je svrsio u mene,popila sam tabletu ellaone u roku pola sata,e sad pitanje glasi dali postoji mogućnost trudnice,kasni mi 2 dana,nisam imala nikakva krvarenje,samo sam se razbolila tu večer i pila sam brufene i ketanole,dali oni smetaju na djelovanje tablete?
Hvala puno,
Lp.

8.2.2023

Odgovara

---

Poštovana,

Ulipristalacetat sprječava ili odgađa ovulaciju. Ako se ovulacija već dogodila, on više nema učinka. Ako vrijeme ovulacije nije moguće predvidjeti, tabletu treba uzeti što je prije moguće nakon nezaštićenog odnosa. Vi ste je uzeli u roku pola sata. Farmakodinamički podaci pokazuju da čak i kada se uzme neposredno prije ovulacije ulipristalacetat može odgoditi prsnuće folikula za najmanje 5 dana u 78,6% slučajeva. To su karakteristike navedenih tableta, morate se uzdati u preporuke i zaključke proizvođača.

Što se tiče nesteroidnih upalnih lijekova tipa ketoprofena, baš suprotno, primjena ketoprofena može poremetiti fertilnost (plodnost) kod žena te se ne preporučuje ženama koje žele zatrudnjeti. Kod žena s poteškoćama sa začećem, ili žena koje su na pretragama zbog neplodnosti, neophodno je razmotriti obustavu primjene ketoprofena.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika