Kardiologija-Šum na srcu

Poštovani doktore molila bi Vas da bi bolje protumačite moj nalaz:
Imam 30 godina života i za šum na srcu znam od rođenja.

30.6.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Obzirom da ste napravili ultrazvučnu pretragu srca, pretpostavljam da ste dobili savjet u pogledu daljnjeg praćenja stanja srčanih zalistaka. U nalazu se spominju pojmovi “mitralni prolaps” “mitralna regurgiracija” “prisutna i trikuspidalna” (nije naznačeno a možda se odnosi na regurgitaciju ili insuficijenciju), što upućuje na promjene na srčanim zaliscima.

Prolaps mitralne valvule podrazumijeva izvrtanje listića mitralnog zaliska u lijevu pretklijetku tijekom srčane kontrakcije – sistole. Uzroci mogu biti razni, ali obično nije potrebno specifično liječenje osim u slučaju mitralne insuficijencije. Mitralna insuficijencija (mitralna regurgitacija) je neadekvatno zatvaranje mitralnog zaliska što omogućava povratni tok krvi iz lijeve klijetke u lijevu pretklijetku u sistoli. Insuficijencija je pojam koji označava smanjenje funkcije, dok regurgitacija podrazumijeva povratni tok – u ovom slučaju krvi.  Uzroci su razni. Prognoza ovisi o funkciji lijeve srčane klijetke te težini i trajanju mitralne insuficijencije. Bolesnici trebaju biti redovito praćeni od specijalista kardiologa koji će procijeniti eventualnu potrebu za terapijom a možda i nekim zahvatom. Trikuspidalna insuficijencija je nepotpuno zatvaranje trikuspidalnog zaliska koja uzrokuje vraćanje krvi iz desne klijetke u desnu pretklijetku tijekom sistole. Uzroci su također razni a eventualna terapija ili zahvat ovisi o težini i duljini trajanja ovog stanja.

Šum na srcu najčešće ukazuje na postojanje promjena na srcu, premda može imati i sasvim nedužni karakter. Uzrok promjena na srčanim zaliscima vašeg srca možda je već bio prisutan rođenjem,  a možda je došlo do promjena tijekom odrastanja ili iz nekog drugog razloga. U svakom slučaju potrebno je da redovito obavljate kontrole kod specijalista kardiologa koji će odrediti eventualno potrebnu terapiju i pravi trenutak ukoliko bude potrebno izvršiti neki zahvat na zaliscima. Pratite svoje zdravlje i obavijesite u prvom redu svog obiteljskog liječnika o evenutalnim simtpomima koji se mogu javiti kao što su gubitak daha (zaduha), slabost, umaranje, palpitacije (osjećaj lepršanja, ubrzanog rada ili preskakivanja otkucaja srca), visoka temperatura, mršavljenje ili drugi znakovi koji bi izazvali vašu pozornost.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika