Mogu li se trnci u ruci javiti od stresa?

Imam 22 godine i pod velikim sam stresom, dakle prije pola godine sam radio gastroskopiju i utvrđena mi je hijetana hernija i jaka kiselina iz želuca u jednjak.
Prije 20tak dana sam osjetio simptome kao što su podrigivanje, nadutost, ispuštanje glasova, te ponekad mučnina i povraćanje.
Od tada sam u depresiji, pa mi se ponekad javi u snu trnci u Lijevoj ruci i svi ti simptomi koje sam naveo gore već i bolovi u vratu ponekad.Radio sam EKG nalaz i sve je uredno, te ultrazvuk i nalaz krvne slike,jetrene nalaze, masnoću i sve je uredno.
Pa me zanima do čega dolaze ti trnci u rukama i svi ti simptomi, da li mogu biti zbog stresa. Šta vi preporučuje?

11.3.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovani,

Simptomi koje ste naveli javljaju se u sklopu Vaše osnovne bolesti, odnosno gastroezofagelnog refluksa ili kako ste naveli vraćanja “jake kiseline iz želuca u jednjak” i hijatalne hernije. Pretporstavljam da Vam je gastroenterolog nakon učinjene gastrosopije preporučio lijek kojim ćete smanjiti simptome kad Vam se jave (najčešće se preporučuju inhibitori protonske pumpe). Stoga zamolite svoju obiteljsku liječnicu/liječnika da Vam da preporučeni lijek kojeg ćete uzimati dok se ne smire simptomi. Također pripazite da unosite manje obroke u češćim intervalima, te da izbjegavate hranu i pića koja Vam pogoršavaju lučenje želučane kiseline i spavajte na povišenom uzglavlju. Stres pogoršava simptome, a simptomi često uzrokuju pojačanu zabrinutost, pa nekad bolesnik ima osjećaj da se nalazi u “začaranom krugu”. Potreban Vam je stoga povremeni razgovor s Vašim liječnikom koji će Vam odagnati zabrinutost i pomoći u davanju odgovarajuće terapije. Trnce u ruci možete osjećati zbog smetnji u vratnoj kralježnici, te biste strebali primjenjivati odgovarajuće vježbe za vratnu kralježnicu.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika