MSCT koronarografija, molim vas objašnjenje nalaza!

Zbog bolova u prsima i konstantno visokog tlaka radila sam msct koronarnih arterija i dobila nalaz. Da li biste bili ljubazni pa mi objasnili o čemu se radi prema nalazu? I dalje me boli u prsima i tlak je povišen unatoč terapiji te brzo gubim dah i umaram se.

Koronarne arterije, tipične pozicije ostija/ tipičnih anatomskih odnosa.
LM, LAD s DG granama, CX s OM granama, dominantna RCA s PD i PL, s umjereno pretežno mekanim-mješovitim neopstruktivnim ats promjenama.
Odmah nakon ostium na RCA, kraci plici MB.
Min lijevo-desni shunt/ ASD.

 

10.6.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Nalaz MSCT koronarografije ukazuje da imate koronarnu bolest (aterosklerotsku bolest koronarnih arterija) zbog koje i imate simptome angine pektoris, a koja za sada ne zahtijeva invazivnu intervenciju implantacijom stenta. Međutim, trebate primati optimalnu medikamentoznu terapiju, lijekove u cilju prevencije daljnje progresije aterosklerotske bolesti i treba lijekovima postići dobru regulaciju arterijskog tlaka. Također je nalaz MSCT-a pokazao da imate manji priorođeni defekt na interatrijskom septumu (pregrada zmeđu srčanih pretklijetki) što će zahtijevati daljnje praćenje ultrazvukom srca i uvođenje male doze acetilsalicilne kiseline.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika