Operirao sam srce, dobio sam mehanicke zalistke i korijen aorte, pijem martefarin, zanima me što moram paziti kod prehrane?

poštovani,
operirao sam srce, dobio sam mehanicke zalistke i korijen aorte, pijem martefarin, zanima me što moram paziti kod prehrane?
jel utjece umjerena količina pive na lijekove i ima li kakvo štetno djelovanje?
Lijep pozdrav.

7.10.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovani,

Prilikom uzimanja varfarina potrebno je voditi računa da pojedina hrana može utjecati na učinak lijeka, bilo da poveća ili smanji njegov učinak na čimbenike koagulacije.

Hrana koja je bogata vitaminom K umanjuje učinak varfarina (to se odražava porastom PV-a u serumu). U tu hranu spada zeleno povrće (blitva, špinat, prokulica, kelj, kupus, peršin, koraba, brokula), cvjetača, đumbir, avokado, grah, riba, jaja, jetrica, krvavice. Zeleni čaj također može umanjiti učinak varfarina.

Postoji hrana koja može pojačati učinak varfarina: češnjak, luk, paprika, agrumi i ostala hrana bogata vitaminom C. Preporuka je da se ne uzimaju nadomjestci vitamina C i E tijekom terapije varfarinom, jer ti pripravci imaju suprotan učinak vitamina K.

Preporuka nije da se izbjegavaju namirnice bogate vitaminom K ili C, ali ih treba umjereno uzimati. Ukoliko se uzmu veće količine te hrane, potrebno je odrediti PV kako bi se ustanovilo da li treba korigirati dozu varfarina. Bitno je da je prehrana uravnotežena, jer će tada oscilacije PV-a biti minimalne i potrebe za njegovom kontrolom rjeđe. Alkoholna pića bi trebalo izbjegavati, a ako ih se konzumira tada do 1 do 2dcl vina, piva dnevno.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika