Prehrana i varfarin, molila bih vas savjet!

16.12.2021,operirala sam aortni zalisak ,zamijenjen je sa bioloških,zahvat je učinjen u klinici Magdalena,oporavak je protekao po školski ,ali terapija martefarinom me zabrinjava,znači u 3.5 mjeseca mi je Pv stalno visok,najniži je bio tjedan dana 0.35 uz 3.5 tbl martefarina po 3mg
Sve ostalo vrijeme mi je PV od 0,48-053 uz terapiju3.5 tbl dnevno,nema poboljšanja,pridržavam se dijete bez zelenog,bez ikakvih drugih lijekova,vitamina,jedino za tlak pijem Coperinevu 8 mg,molim vas recite šta da radim.

18.5.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Hrana koja je bogata vitaminom K umanjuje učinak varfarina: zeleno povrće, cvjetača, đumbir, avokado, grah, riba, jaja, jetrice, krvavice. Također konzmacija zelenog čaja može umanjiti učinak varfarina. S druge strane postoji hrana koja pojačava učinak varfarina:  češnjak, luk, paprika, agrumi, te ostala hrana bogata vitaminom C. Ne preporučuje se uzimanje nadomjestaka vitamina C i E tijekom terapije varfarinom jer imaju suprotan učinak vitaminu K. Stoga je važno da prehrana bude što više uravnotežena tijekom uzimanja varfarina jer će se time izbjeći veće oscilacije PV-a. U iznimno rijetkim slučajevima postoji genetski poremećaj koji uzrokuje rezistenciju na varfarin (može biti djelomična ili potpuna). Dobro provjerite da li griješite u prehrambenim navikama, jer prema oscilacijama PV-a kod vas se vjerojatno ne radi o rezistenciji na varfarin.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika