Stomatološki zahvat

Poštovani,
imam problem koji neznam kako riješiti.
Sa zubima mi je loše stanje nakon kemo terapije (karcinom dojke), zračenja, pijenje Arimidexa (inhibitor estrogena) osam godina. Ništa ne mogu poduzeti jer neznam kako dobiti naputak kardioiloga za stomatološku polikliniku u kojoj bih obavila zahvate. Poslala sam mail na kardiologiju ali nema odgovora.
Nositeljica sam trajnog pacemakera (od 2003 g… već imam treći) a AV čvor je spaljen zbog fibrilacija atrija koje se više nisu dale kontrolirati. Prije godinu dana krenuli smo i sa anikoagulantima (nismo prije jer je prof. rekla da sam ja još jako aktivna ali da bi bilo vrijeme (69 god. sada imam dakle 70 g.). Pijem ROTEAS 60 mg.
I sada naravno stomatolog traži detaljne upute … trebam izvaditi 16 zuba, a ići ću na što manji broj implatata (2) radi svojih ograničavajućih faktora.
Poslala sam upit i stomatologov dopis ali nikakvog odgovora.
Molim vas recite mi, što vi mislite o ovom stomatološkom zahvatu i kako da dođem do mišljenja svog kardiologa ( njena sam pacijentica skoro 25 god.) a da ženu ne moram ganjati po bolnici.
Lijep pozdrav

5.5.2023

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Trebate se javiti kardiologu koji vas kontrolira i koji je upoznat s vašim zdravstvenim stanjem. Kardiolog će dati pisano mišljenje s točnim uputama kako prekinuti antikoagulantni lijek i istovremeno prijeći na niskomolekularni heparin tijekom stomatoloških zahvata. Prema ovom što ste opisali morate trajno biti zaštićeni od mogućeg tromboembolijskog incidenta. Također će vaš kardiolog odrediti da li Vam je potrebna antibiotska zaštita u svrhu prevencije infektivnog endokarditisa.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika