MR mozga – nalaz

Poštovani, možete mi u kratko prokomentirsti nalaz MR mozga…

Na učinjenim MR presjecima ne nalazi se svježe moždane ishemije ili intracerebralne hemoragije. Intratentorijalno nalazi se hrnijacija tonzila malog mozga kaudalno kroz foramen okcipitale za oko 7-8 mm ispod razine foramena okcipitale magnum. Donjim rubom tonzile malog mozga se spuštaju do 2mm kranijelanije od stražnjeg luka atlasa, a tonzile su trokutaskog su oblikovane. Nalaz odgovara Chiari I malformaciji. U razini foramena okcipitale magnum suženi su perimedulari likvorski prostori. Nalazi se kaudalni pomak cervikomedularno prijelaza tj obeksa prema kaudalno. Vidi se retrofleksija densa aksis sa suženim premedularnim likvorskim prostorom, a medula obolngala je u razini foramena okcipitale magnum blaže suženog P promjera. U velikom mozgu vidi se uredno širok ventrikularni sustav. U apeksu desne piramide temporalne kosti vide se abortivne, nerazvijene pneumatske celule u kojima se vidi gušći tekući sadržaj. Pontocereberalni kutevi su slobodni. Uredna je struktura sive i bijele možde tvari sa urednom organizacijom moždanih sulkusa i girusa. Uredna je širina likvorskih prostora uz obje hemisfere velikog mozga.

7.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. MR mozga upućuje na stanje koje nazivamo Arnold Chiari malformaciju. Arnold Chiari malformacija je strukturni defekti u malom mozgu. To je dio mozga koji kontrolira ravnotežu. Chiari malformacije češće pogađaju žene nego muškarce. Prije uporabe slikovnih metoda poput MR-a mozga smatralo se da je ova malformacija izuzetno rijetka. Povećana upotreba dijagnostičkih slikovnih tehnika kao što su MR i CT mozga dovela je do učestalijih dijagnoza. Teško je procjeniti učestalost ove malformacije zato što neka djeca koja su rođena s ovim stanjem ili nikada ne razviju simptome ili ne razviju simptome sve dok ne dođu u adolescenciju ili odraslu dob. Arnold Chiari malformaciju se katagorizira u tri tipa, ovisno o anatomiji moždanog tkiva koje je pomaknuto u spinalni kanal i o tome postoje li problemi u razvoju mozga ili kralježnice.
Arnold Chiari malformacija tipa 1 razvija se s rastom lubanje i mozga. Zbog toga se znakovi i simptomi ne moraju pojaviti sve do kasnog djetinjstva ili odrasle dobi.
Liječenje ovisi o simptomima i ukoliko je osoba asimptomatska ponekad je potrebno samo praćenje. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika