EEG i TCD – možete li mi pojasniti nalaze?

Pozdrav!Nakon saobraćajke sam radila nalaze EEG I TCD…Može mi netko pojasniti nalaze?
EEG-srednjevoltažna cerebralna aktivnost je alfa ritma 9-11 Hz
Blokiranje djelomično izraženoj.
Difuzno se,izrazitije lijevo TPO,u manjoj količini interponiraju spori i zašiljeni valovi frekvencije 4-6Hz.
Sigurnih paroksizama nema.
Tijekom HV i SS iste promjene.
EEG nalaz je lakše difuzno dizritmički,izrazitije lijevo TPO,promijenjen.

TCD NALAZ:
TCD:Prikazuje cirkulacije Willisovog kruga otežan lijevo zbog okoštalih temporalnih prozora,dok na drugoj strani pokazuje povišene SBSK u svim ispitivanim žilama,fizioloških smjerova cirkulacije i urednih indeksa cirkulatornog otpora.
Prikaz cirkulacije VB sliva pokazuje granično povišene SBSK u svim ispitivanim krvnim žilama,fizioloških smjerova cirkulacije i urednih indeksa cirkulatornog otpora.
Kontrola neurologa,ovisno o kl.slici dolazi u obzir daljnja obrada–CT ili MR angiografija k.ž.glave.
Hvala na odgovoru unaprijed!

20.11.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu. Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Tijekom snimanja registriraju se valovi različitih frekvencija.. Alfa frekvencija se odnosi na valove koji se normalno javljaju kad smo opušteni, zatvorenih očiju, a blokira se pri otvaranju očiju. Prilikom otvaranja očiju normalno se javlja beta ritam. Paroksizmi koji se mogu vidjeti kod ljudi koji boluju od epilepsije kao znak prekomjernog izbijanja živčanih stanica kod Vas nisu prisutni. Osim beta ritma u EEG-u se mogu javiti i takozvani spori valovi frekvencije od 4 do 7 HZ i oni se kod zdravih osoba javljaju u otprilike 10% EEG snimke.

EEG je dijagnostička pretraga koja ima prvenstveno kliničko značenje u dijagnostici i praćenju epilepsije dok je u drugim neurološkim poremećajima manje specifičan i stoga klinički manje značajna. Vaš nalaz EEG-a i TCD’a nije sasvim sigurno razlog za brigu.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika