Glavobolje, vrtoglavice, mučnina i povraćanje – trebam li otići neurologu?

Pozdrav!
Ni sama ne znam kako bih zapocela, jer ne znam jel se javljam dobrom doktoru.
Ovako.
Prije 2 tjedna su mi pocele jake glavobolje, nijedna tableta nije pomogla, a mislila sam da je mozda od promjene vremena. Nakon 2-3 dana od prve glavobolje, pocele su me pratiti velike mucnine te povracanje, mucenje vida, te trnjenje u zglobovima i misicima opcenito. Ne znam trebam li se javiti uzivo neurologu, ili sto?
Hvala na razumijevanju.

25.7.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Većina glavobolja, iako neugodne su bezopasne i reagiraju na jednostavne mjere. Vrlo su česta i većina ljudi iskusit će jednu ili više glavobolja tijekom života.
Glavobolja je definirana kao bol koja proizlazi iz glave ili gornjeg dijela vrata i predstavlja jedan od najčešćih simptoma u medicini. Procjenjuje se da 7 od 10 osoba ima jednu glavobolju svake godine. Intenzitet glavobolje može jako varirati, ponekad su i blage, ali ponekad mogu uzrokovati jake bolove te time onemogućavati osobu u obavljanje dnevnih aktivnosti. Bol potječe iz tkiva i struktura koje okružuju lubanju ili mozak , jer sam mozak nema živaca koje prenose osjećaj boli (bolna vlakna). Tanki sloj tkiva koji okružuje kosti, mišiće, sinuse, oči i uši, kao i tanka tkiva koja prekrivaju površinu mozga i leđne moždine (meninge), arterija, vene i živaca mogu biti nadraženi i uzrokovati glavobolju. Ponekad je teško opisati simptome glavobolje, ali neki uobičajeni opisi uključuju osjećaj stiskanja, probadanja, tupe boli, lupanja.
Simptomi se mogu javljati stalno ili u epizodama. Bolovi mogu biti locirani i na jednom dijelu lica ili glave, ili generalizirani zahvaćajući cijelu glavu. Tegobe nastaju spontano ali mogu biti i isprovocirane nekim čimbenicima poput tjelesne aktivnosti, stresnih situacija i slično.
Glavobolja se može pojaviti kao izolirana epizoda ili može biti kronične prirode. Ponekad je povezana s mučninom i povraćanjem što se posebno odnosi na glavobolju od migrene.
Svakako bi bilo dobro da se poradi tegoba javite svom liječniku obiteljske medicine koji Vas može pregledati i odlučiti da li trebate neurološku skrb
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika