Hipertrofija mišića potkolenice

Poštovani,

imam 23 godine, 10 godina unazad imam povišene serumske transeminaze, a od pre godinu dana slučajnim isptivanjem ustanovljeno je da imam i abnormalno visoke vrednosti kreatin kinaze, koja se kretala u opsegu od 2000 do 5 000.

Prva analiza je pokazala 5000, svaka sledeća je pokazivala sve manje. Od malena znam za hipertrofiju mišića donjih ekstremiteta, listovi butine, guzni mišići, osim toga, ja nemam nikakve simptome, normalno funkcionišem, nemam bolove u mišićima i obavljam svakodnevne aktivnosti, nemam preduslova za genetska oboljenja tog tipa u obiteljskoj anamnezi, da li bi trebalo da se zabrinem da nije možda neki teži oblik distrofije ili neke miopatije? Pritom je ck konstanntno padala u prethodnih godinu dana.

Pozdrav.

24.2.2020

Odgovara

prof. prim. dr. sc. Darija Mahović Lakušić dr. med., spec. neurologije

Poštovana,

neophodno je učiniti pregled neurologa u nekom specijaliziranom Centru za neuromuskularne bolesti gdje će se Vas klinički pregledati i učiniti elektromioneurografija (EMNG) donjih i gornjih udova. Postoje i drugi razlozi za povišene vrijednosti kreatin kinaze na koje su Vas vjerojatno liječnici koji Vas prate uputili.

Srdačan pozdrav. 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika