Imam hidrocefalus – je li to opasno?

Islam sam na mg mozga i rekli su da imam hidrocefaliusa zanima me dali je to opasno

17.11.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Mozak se sastoji od živčanih stanica te šupljina koje zovemo ventrikuli. Ove šupljine su ispunjene tekućinom koja se zove cerebrospinalna tekućina ili likvor. Likvor se svakodnevno stvara i resorbira. Ponekad se u komorama može nakupiti previše tekućine što može dovesti do hidrocefalusa.
Likvor cirkulira oko mozga, krećući se od klijetke do klijetke te je njegova glavna funkcija da i štiti mozak i leđnu moždinu, opskrbljuje ih hranjivim tvarima i uklanja otpadne tvari. Likvor se odstranjuje iz mozga i apsorbira se u venski sustav tako da je stvaranje i odstranjenje likvora u stalnoj ravnoteži. Hidrocefalus nastaje kada se ravnoteža sustava za stvaranje i apsorpciju likvora naruši te nastaje suvišni likvor. Ventrikule se povećavaju zbog nakupljana tekućine te potom pritišću različite dijelove mozga, što uzrokuje niz različitih simptoma.
Nakupljanje likvora u moždanim ventrikulima može biti posljedica niza stanja poput ozljede, krvarenja, infekcije i drugo. Ponekad uzrok ostaje nepoznat. Kad se višak tekućine nakupi u komorama, one se povećavaju i pritišću obližnje tkivo mozga. Dodatna tekućina i pritisak koji ona stvara mogu dovesti do oštećenja živčanih stanica.
Svakako bih savjetovala da se javite svom neurologu kako bi se ustanovio razlog hidrocefalusa
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika