Jaka glavobolja – trebam li posjetiti liječnika?

Pozdrav, već par dana mi se javlja inače meni neklasična glavobolja u zadnjoj i desnoj strani glave (ne osjećam bol u cijeloj polovici glave već samo na jednom specifičnom mjestu). Osjećam pritisak cijelo vrijeme, ali bol samo povremeno (otprilike svakih 5 minuta) koja je oštra i ubadajuća. Glavobolja nije popraćena drugim simptomima. O čemu se može raditi i je li potrebno posjetiti liječnika? Hvala na odgovoru!

20.11.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

oštovani hvala Vam na pitanju. Glavobolja je definirana kao bol koja proizlazi iz glave ili gornjeg dijela vrata i predstavlja jedan od najčešćih simptoma u medicini. Procjenjuje se da 7 od 10 osoba ima jednu glavobolju svake godine. Većina glavobolja , iako su neugodne su bezopasne i reagiraju na jednostavne mjere. Vrlo su česta i većina ljudi iskusit će jednu ili više glavobolja tijekom života. Postoji nekoliko različitih uzroka glavobolje. Kod primarnih glavobolje obično se ne može naći uzrok boli. Primjeri uobičajenih primarnih glavobolja su migrena i tenzijska glavobolja.
Sekundarne glavobolje su one koje nastaju zbog određenih stanja, lijekova i bolesti. Primjeri sekundarnih uzroka glavobolje uključuju: glavobolja uzrokovana zlouporabom lijekova, glavobolje koja se javljaju nakon trauma glave, upale sinusa, zbog visokog krvnog tlaka, dehidracije i drugih stanja.
Ako glavobolje traje više od 15 dana u mjesecu tijekom razdoblja od tri mjeseca govori se o kroničnoj glavobolji. Osobe koje boluju od kronične glavobolje trebali bi konzultirati svog liječnika zbog dijagnostičke obrade ali i liječenja.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika