Molila bih Vas objašnjenje EEG nalaza.

Pozdrav! Molila bih Vas objašnjenje EEG nalaza.

Srednje do više voltažna osnovna cerebralna aktivnost je u miješanoj alfa frekvenciji. Reakcija vizualnog blokiranja dobro izražena. Centroparietotemporalno se javljaju visokovoltažni zašiljeni valovi i šiljci koji na više mjesta pokazuju tendenciju grupiranja preko svih regija. Na IFS i HV prednje promjene bolje vidljive.
EEG je iritativno promjenjen centroparietotemporalno uz tendenciju paroksizmalnim izbijanjima.

Unaprijed hvala na odgovoru!

7.10.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu. Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Alfa frekvencija se odnosi na valove koji se normalno javljaju kad smo opušteni, zatvorenih očiju, a blokira se pri otvaranju očiju. Prilikom otvaranja očiju normalno se javlja beta ritam. Osim beta ritma u EEG-u se mogu javiti i takozvani spori valovi frekvencije od 4 do 7 HZ i oni se kod zdravih osoba javljaju u otprilike 10% EEG snimke.U Vašem nalaz EEG-a nalaze se paroksizmi koji označuju prekomjerno izbijanja živčanih stanica.
Svakako bih Vam savjetovala da se javite s ovim nalazom svom neurologu. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika