Molim vas da mi pojasnite nalaz!

Pojasnjenje eeg nalaza
Dijagnoza: G63.2 – Dijabetična polineuropatija (E10-E14+ sa zajedničkom četvrtom znamenkom .4)
Nalaz
Srednjevoltažna osnovna cerebralna aktivnost je u miješanoj alfa frekvenciji.
Djelomično je izražena reakcija vizualnog blokiranja.
Interponiraju se difuzno viševoltažni sporiji i zašiljeni valovi 6-7 Hz, amplitude do 75 uV, uz pojavu
još sporijih aktivnosti 4-5 Hz, amplituda do 75 uV desno FTO.
Bez jasnog paroksizmalnog izbijanja.
Na FS i HV promjene bolje vidljive.
ZAKLJUČAK: Nalaz je difuzno disritmički promijenjen, izraženije desno FTO

5.5.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu.  Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi  aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih  stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Vaš nalaz EEG-a se može interpretirati kao uredan. Alfa frekvencija se odnosi na valove koji se normalno javljaju kad smo opušteni, zatvorenih očiju, a blokira se pri otvaranju očiju. Prilikom otvaranja očiju normalno se javlja beta ritam. Paroksizmi koji se mogu vidjeti kod ljudi koji boluju od epilepsije kao znak prekomjernog izbijanja živčanih stanica kod Vas nisu prisutni. Osim beta ritma u EEG-u se mogu javiti i takozvani spori valovi frekvencije od 4 do 7 HZ i oni se kod zdravih osoba  javljaju u otprilike 10% EEG snimke.

EEG je dijagnostička pretraga koja ima prvenstveno kliničko značenje u dijagnostici i praćenju epilepsije dok je u drugim neurološkim poremećajima manje specifičan i stoga klinički manje značajna. Vaš nalaz EEG-a nije sasvim sigurno razlog za brigu. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika