Molim Vas mišljenje na nalaz MR mozga

Poštovani ,

Prije 14 dana sam radila MR mozga.
Zanima me značenje ove rečenice: Supratentorijski se obostrano frontalno i parijentalno subkortikalno
nalazi nekoliko sitnih pojedinačnih tzv. nespecifičnih promjena bijele tvari.
Imam 50 godina i zadnjih 2 mjeseca imam razne simptome . Čudne glavobolje kao da me iglom netko pikne , osjećaj gubitka svijesti(samo mi se zamraći na trenutak), vrtoglavice ,zamućeni vid a na lijevom oku nekad i dupla slika. CT je bio uredan.
Lp
Hvala

23.8.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Nespecifične promjene u bijeloj tvari na MR-u mozga odnose se na područja promijenjenog izgleda ili intenziteta signala u bijeloj tvari mozga koja nemaju jasan i specifičan temeljni uzrok. Bijela tvar sastoji se od živčanih vlakana prekrivenih mijelinom, što olakšava komunikaciju između različitih dijelova mozga. Nespecifične promjene u bijeloj tvari mogu se manifestirati kao male, raštrkane abnormalnosti koje se često vide kao svijetle ili tamne mrlje na MR snimci.
Ove su promjene relativno česte, osobito kako pojedinci stare, a mogu biti uzrokovane raznim čimbenicima, uključujući:
-promjene povezane s dobi. Kako ljudi stare, mogu se razviti nespecifične promjene bijele tvari zbog normalnog procesa starenja. Te se promjene često nazivaju “promjene bijele tvari povezane sa starenjem” ili “hiperintenziteti bijele tvari”.
-bolest malih krvnih žila. Stanja koja utječu na male krvne žile u mozgu, kao što je hipertenzija (visoki krvni tlak) ili vaskularni čimbenici rizika, mogu dovesti do promjena u bijeloj tvari.
– ostala stanja. Nespecifične promjene bijele tvari također mogu biti povezane s nizom medicinskih stanja, uključujući migrene, metaboličke poremećaje i genetske čimbenike.
Važno je napomenuti da se nespecifične promjene u bijeloj tvari obično ne smatraju specifičnim pokazateljima bilo koje određene bolesti ili stanja. Te se promjene mogu vidjeti kod asimptomatskih osoba i ne moraju nužno biti povezane s kliničkim simptomima. Međutim, u nekim slučajevima te promjene mogu biti povezane sa suptilnim kognitivnim ili neurološkim promjenama, pa može biti opravdana daljnja procjena od strane neurologa.
Kada se na magnetskoj rezonanci identificiraju nespecifične promjene u bijeloj tvari, one se često tumače u kontekstu cjelokupne povijesti bolesti pojedinca, simptoma i čimbenika rizika. Mogu se preporučiti dodatne evaluacije kako bi se bolje razumjelo njihovo značenje i potencijalni temeljni uzroci. Ako ste zabrinuti u vezi s rezultatima magnetske rezonance ili bilo kakvim neurološkim simptomima, važno je o tome razgovarati sa svojim liječnikom radi odgovarajuće procjene. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika