Molim Vas objašnjenje EEG nalaza.

Može molim vas objasnjenje nalaza

Zakljucak :
Srednjevoltazna osnovna cerebralna aktivnost je u alfa frekfenciji 10 – 11 Hz
nalaz je lakše difuzno disritmički promjenjen s učestalim paroksizmalnim tendencijama, uz elemente šiljak val kompleksa frekvencije 4-5 Hz,amplitude do 75 uV
Interpretiraju se difuzno više voltažni sporiji valovi, frekvencije 6-7 Hz amplitude do 50 uV s učestalim tendencijama grupiranja opisanih sporijih aktivnosti preko obje hemisfere uz elemente šiljak val kompleksa frekfencije 4-5 hZ amplitude do 75 uv.
Djelomicno je izražena reakcija vizualnog blokiranja
Na metode provokacije (Fs i Hv ) analogne promjene

Hvala puno

21.11.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu. Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Tijekom snimanja registriraju se valovi različitih frekvencija. Alfa frekvencija se odnosi na valove koji se normalno javljaju kad smo opušteni, zatvorenih očiju, a blokira se pri otvaranju očiju. Prilikom otvaranja očiju normalno se javlja beta ritam. Osim beta ritma u EEG-u se mogu javiti i takozvani spori valovi frekvencije od 4 do 7 HZ i oni se kod zdravih osoba javljaju u otprilike 10% EEG snimke. Paroksizmi se mogu vidjeti kod ljudi koji boluju od epilepsije kao znak prekomjernog izbijanja živčanih stanica.

EEG je dijagnostička pretraga koja ima prvenstveno kliničko značenje u dijagnostici i praćenju epilepsije dok je u drugim neurološkim poremećajima manje specifičan i stoga klinički manje značajna. Preporučila bih svakako da s nalazom EEG-a konzultirate nadležnog neurologa. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika