MOlim vas objašnjenje nalaza MRI hipofize!

Prije par dana sam uradila MRI hipofize pa vas molim za pojašnjenje nalaza:
“MRI hipotalamo hipofizne regije upućuje na i homogeniji post kontrastnu inhibiciju iste. Suspektan mikroadenom promjera 1,4×1,1mm i desnom aspektu adenohipofoze, dorzalno. Na učinjenoj axislnoj T2 sekvenci kroz kranijum makropatološkoh promjena se ne diferencira. Diskretna hiperplazije mujoze sfenoidalnog sinusa.”
Liječniku ću svakako otići, ali tek početkom septembra sam naručena pa me zanima ima li potrebe ranije da odem.

8.2.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Mikroadenom hipofize predstavlja dobroćudnu izraslinu koja je manja od 10 mm u veličini. Ono što je presudno kod mikroadenoma ja da li su slučajno nađeni ili uzrokuju određene smetnje. Vrlo je bitno odrediti da li su hormonski aktivni; tj da li luče kemijski aktivne tvari –  hormone.  Polovica svih tumora hipfize  ne luči nikakve hormone i tada se nazivaju nefunkcionalnim adenomima. Druga polovica luči hormone, od kojih su najčešće prolaktin, potom hormon rasta i na kraju ACTH.  Ponekad tumori hipofize uzrokuju i slabije lučenje hormona hipofize stanje koje se naziva hipopituitarizam. U bolesnika u kojih se postavi dijagnoza adenoma hipofize svakako treba odrediti hormone hipofize kako bi se odredilo da li se radi o hormonski aktivnom tumoru

U odabiru načina liječenja treba uzeti u obzir sve navedene faktore. Većina pacijenata koji imaju tumore hipofize veće od 1 cm trebaju neki oblik liječenja ili intenzivnijeg praćenja. Također, liječenje je potrebno svim bolesnicima  s adenomima manjim od 1 cm koji luče hormone.  Lijčenje može biti operativni zahvat  ili gamma nož a ponekad je potrebno samo praćenje.  Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom, želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika